Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszny i łatwy do zrobienia deser w pucharkach. Jest to deser warstwowy z malinami w galaretce, budyniem czekoladowym, granolą oraz śmietanką. Deser bardzo ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam i polecam gorąco.
Zapraszam Was też na film na moim kanale z przygotowaniem tego deseru
SKŁADNIKI
*z tych proporcji wyszło mi 8 pucharków
WARSTWA MALINOWA
-ok 250g malin
-750ml wrzątku
-2 galaretki malinowe
WARSTWA CZEKOLADOWA
-800ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-100g masła
-0,5 szkl cukru
-100g czekolady
-łyżka kakao
WARSTWA ŚMIETANKOWA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-0,5 szkl cukru pudru
-1 łyżka żelatyny
-100ml wrzątku
DODATKOWO
-granola lub pokruszone kruche ciasteczka
-czekolada do posypania deserów
Do miski dajemy wrzątek, 2 galaretki malinowe i wszystko mieszamy, gdy przestygnie dodajemy maliny.
Rozlewamy do pucharków, wstawiamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie gdy galaretka tężeje robimy masę czekoladową
Do garnka dajemy połamaną lub rozpuszczona czekoladę, budynie, cukier, kakao, masło i mleko-mieszamy i podgrzewamy mieszając by się nie przypaliło, gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Polecam go przemięszać co jakiś czas by się nie robił kożuch i by zachował konsystencję. (jeśli budyń bardzo zgęstnieje można do niego dodać trochę mleka
Budyń wykładamy na stężałą galaretkę.
Posypujemy go cienką warstwą granoli lub pokruszonych ciasteczek kruchych ( tą warstwę można pominąć jeśli nie lubimy granoli)
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 100ml wrzątku.
Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.
Do każdego pucharka dajemy śmietankę, posypujemy czekoladą
wstawiamy do lodówki do schłodzenia i gotowe :)
Polecam gorąco, deser jest pyszny i ślicznie wygląda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko