.

.

czwartek, 1 września 2022

Ciasto Babie Lato-z jabłkami, słonecznikiem-po prostu pyszne +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Babie Lato. Ciasto jest po prostu wspaniałe. Składa się z biszkoptu, prażonych jabłek z galaretką cytrynową, podłużnych biszkoptów, kremu i prażonego słonecznika. To ciasto to poezja smaku, wszystkie warstwy współgrają ze sobą idealnie. Zapraszam Was gorąco po przepis.









Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku




SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm

*używam szklanki 250ml


BISZKOPT

-3 jajka

-2 białka (z kremu)

-4 łyżki cukru

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

-1/2 szkl mąki pszennej tortowej



MASA JABŁKOWA

-2 kg jabłek (można dać więcej)

-2 galaretki cytrynowe


KREM

-750ml mleka

-3 łyżki mąki pszennej tortowej

-3 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 żółtka

-0,5 szkl cukru

-200g masła 


SŁONECZNIK

-50g masła

-2 łyżki cukru pudru

-3 łyżki mleka

-cukier waniliowy

-250g słonecznika 



Na początek polecam zrobić bazę kremu

Do garnka dajemy mąkę pszenną tortową, ziemniaczaną, cukier, żółtka i mleko-wszystko mieszamy do połączenia i gotujemy do zgęstnienia mieszając by się nie przypaliło.

Powstały budyń studzimy.



BISZKOPT


5 białek (3+2 z kremu) ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 4 łyżki cukru-miksujemy.

Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę i wszystko delikatnie miksujemy.



Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut. Biszkopt studzimy.




JABŁKA


ok 2 kg (można dać więcej) dowolnych, najlepiej kwaskowych jabłek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 minut tak by zmiękły i zmieniły konsystencję.




Do gorących jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły.

Masę jabłkową chwilę studzimy tak by nie była wrząca, i wykładamy na biszkopt



Na jabłka wykładamy podłużne biszkopty.



Odkładamy do całkowitego wystudzenia.


KREM


Masło ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy ostudzony budyń.

Masło i budyń muszą być w tej samej temperaturze.

Krem wykładamy na biszkopty, ciasto wstawiamy do lodówki.



SŁONECZNIK


Na patelnię dajemy masło, cukier puder, cukier waniliowy, mleko i podgrzewamy tak by się połączyły.

Następnie dodajemy ziarna słonecznika-mieszamy i smażymy aż ładnie się zezłocą.



Słonecznik studzimy-stwardnieje.

Następnie bryłki słonecznika dajemy np na ściereczkę i gnieciemy np wałkiem aby stał się sypki.



Posypujemy nim ciasto i gotowe


Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej cała noc by wszystko się "przegryzło"



Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie. Smakuje po prostu wspaniale, na pewno każdego zachwyci. Polecam gorąco i życzę smacznego.
















9 komentarzy:

  1. No dobra, masz mnie. Szukałam ciasta na weekend, ubieram się i lecę po jabłka. To musi być obłednie pyszne, jesli w połowie smakuje tak dobrze jak wyglądą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje nawet dużo lepiej jak wygląda, na pewno moja top lista ciast :) Polecam

      Usuń
  2. Bardzo mi się podoba cały przepis muszę go k

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć orzechów włoskich zamiast słonecznika? Dziękuję z góry za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  4. Już zaczynam robić, wygląda obłędnie a smakuje zapewne jeszcze bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam 🙂 ciasto pycha tylko masa mi nie zastygała nie wiem co zrobiłam źle 🤔

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto rewelacyjne. Robiłam je już kilka razy. Wszystkim smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo dobrze, sam chciałbym go spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko