.

.

czwartek, 26 października 2023

Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka-po prostu przepyszne (z jabłkami, kremem orzechowym)+FILM

 Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na po prostu rewelacyjne ciasto-jabłkowo orzechową krówkę. Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami







Ciasto jest troszkę czasochłonne ale jego smak wszystko rekompensuje. Polecam gorąco i zapraszam po przepis i na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

*używam szklanki 250ml 


SPODY 


-150g masła lub margaryny

-3  szklanki mąki pszennej + do podsypania

-5 łyżek miodu 

-niepełna szklanka  cukru pudru ok 3/4

-1  łyżka sody oczyszczonej

-1,5  łyżki octu spirytusowego 10%

-3 jajka



KREM ORZECHOWY 


-350g orzechów włoskich

-300ml mleka

-3/4 szkl cukru

-300g masła


JABŁKA

-ok 2 kg jabłek

-galaretka cytrynowa


DODATKOWO 

-puszka masy kajmakowej

-trochę orzechów do posypania 


SPODY 

Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy 



Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą 



i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż  masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor 





***Odsyłam do filmu by zobaczyć jak to wygląda***

Masę ściągamy z ognia i studzimy.
Dodajemy 3 jajka, mieszamy
dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy.
Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki (stwardnieje i będzie się super wałkowało)



Następnie ciasto dzielimy na 3 części
Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut (mają być miękkie)

Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3  cienkie spody




JABŁKA

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości. 
Dodajemy galaretkę (proszek)  i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła

Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy



KREM

Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka.
Dodajemy cukier i mleko-gotujemy tak by mleko się wchłonęło-studzimy  do temp pokojowej (masa zgęstnieje)





Masło w temp pokojowej ucieramy na puch-dodajemy stopniowo masę orzechową
Krem wykładamy na ciasto-on jest luny ale w lodówce zgęstnieje.




Przykrywamy go trzecim spodem. Smarujemy całość masą kajmakową i posypujemy orzechami.




Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej kilkanaście godzin by miało czas zmięknąć










I gotowe :) Polecam gorąco to ciasto to poezja smaków, jest wspaniałe, pięknie wygląda.







2 komentarze:

  1. Robię właśnie to ciasto i zauważyłam że mam pięć w t m 80°C ?

    OdpowiedzUsuń
  2. A zwykły ocet ile trzeba dać

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko