Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka-po prostu przepyszne (z jabłkami, kremem orzechowym)+FILM
Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na po prostu rewelacyjne ciasto-jabłkowo orzechową krówkę. Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami
Ciasto jest troszkę czasochłonne ale jego smak wszystko rekompensuje. Polecam gorąco i zapraszam po przepis i na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
*używam szklanki 250ml
SPODY
-150g masła lub margaryny
-3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
-5 łyżek miodu
-niepełna szklanka cukru pudru ok 3/4
-1 łyżka sody oczyszczonej
-1,5 łyżki octu spirytusowego 10%
-3 jajka
KREM ORZECHOWY
-350g orzechów włoskich
-300ml mleka
-3/4 szkl cukru
-300g masła
JABŁKA
-ok 2 kg jabłek
-galaretka cytrynowa
DODATKOWO
-puszka masy kajmakowej
-trochę orzechów do posypania
SPODY
Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy
Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą
i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor
***Odsyłam do filmu by zobaczyć jak to wygląda***
Masę ściągamy z ognia i studzimy.
Dodajemy 3 jajka, mieszamy
dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy.
Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki (stwardnieje i będzie się super wałkowało)
Następnie ciasto dzielimy na 3 części
Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut (mają być miękkie)
Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3 cienkie spody
JABŁKA
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości.
Dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła
Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy
KREM
Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka.
Dodajemy cukier i mleko-gotujemy tak by mleko się wchłonęło-studzimy do temp pokojowej (masa zgęstnieje)
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch-dodajemy stopniowo masę orzechową
Krem wykładamy na ciasto-on jest luny ale w lodówce zgęstnieje.
Przykrywamy go trzecim spodem. Smarujemy całość masą kajmakową i posypujemy orzechami.
Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej kilkanaście godzin by miało czas zmięknąć
I gotowe :) Polecam gorąco to ciasto to poezja smaków, jest wspaniałe, pięknie wygląda.
Robię właśnie to ciasto i zauważyłam że mam pięć w t m 80°C ?
OdpowiedzUsuńA zwykły ocet ile trzeba dać
OdpowiedzUsuń