.

.

czwartek, 12 października 2023

Karmelowo-kawowa fantazja-pyszne i łatwe ciasto +FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na kolejne wspaniałe ciasto-karmelowo kawową fantazję.

Jest to łatwe i szybkie do zrobienia ciasto na cienkim kakaowym biszkopcie, z masą budyniową karmelową i pianką kawową. Ciasto przepięknie wygląda, jest nie za słodkie, bardzo pyszne-idealne na każdą okazję. Bardzo serdecznie polecam i zapraszam, na prawdę warto je zrobić.







Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI 

*blaszka 25x35cm

*używam szklanki 250ml 

BISZKOPT

-4 jajka

-1/2 szkl cukru

-1/2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)

-1 łyżka kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA BUDYNIOWA

-750ml mleka

-200g masła lub margaryny

-cukier waniliowy

-2 budynie karmelowe lub toffi bez cukru 40g sztuka

-0,5 szkl cukru


PIANKA KAWOWA

-2 łyżki kawy rozpuszczalnej

-1/3 szkl gorącej wody

-2 łyżki żelatyny

-500ml śmietanki 30%

-0,5 szkl cukru pudru 


DODATKOWO 

-kilka kostek dowolnej czekolady do posypania ciasta 



Na początek zrobimy biszkopt

białka ubijamy, do ubitych białek dodajemy wciąż miksując stopniowo cukier-chwilę ucieramy Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.

Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy.

Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut



MASA BUDYNIOWA

Do garnka dajemy 750ml mleka, cukier, cukier waniliowy i budynie-wszystko mieszamy i stawiamy na ogniu i podgrzewamy mieszając, gdy masa będzie ciepła dodajemy pokrojone masło lub margarynę i mieszamy podgrzewając-gotujemy do zgęstnienia

Powstały budyń wykładamy od razu na biszkopt-zostawiamy do wystudzenia.




PIANKA 


Żelatynę oraz kawę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy-studzimy 



Następnie śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę z kawą i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach 



Od razu wykładamy na ostudzony budyń.




Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc



I gotowe :) Ciasto robi się szybko, jest pyszne, łatwe, zawsze się udaje i rewelacyjnie smakuje. 

Pięknie się kroi, jest stabilne i ładnie wygląda. Bardzo polecam 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko