Cześć Kochani, witam Was i zapraszam na kolejną pyszność. Tym razem jest to delikatne ciasto Prince Polo. Pyszny biszkopt przełożony kremem i warstwą z orzechami i wafelkami Prince Polo. Idealne ciasto na rodzinne spotkanie czy na zbliżające się święta. Zapraszam i polecam serdecznie
zapraszam na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku 😊😊😊
SKŁADNIKI
Blaszka 25x35cm
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT KAKAOWY
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO WAFELKOWO ORZECHOWE
-5 białek (żółtka do kremu)
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 łyżek cukru
-3/4 szkl orzechów włoskich
-3-4 wafelki prince polo classic xxl 50g sztuka
KREM
-5 żółtek
-1250ml mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-1 łyżka mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-300g masła
-100g czekolady mlecznej
DODATKOWO
-kawa do nasączenia
-orzechy do posypania
Na początek zrobimy bazę kremu
1 litr mleka i czekoladę dajemy do garnka, podgrzewamy
W misce mieszamy szklankę mleka, budynie, cukier, żółtka (białka odkładamy) mąkę pszenną i ziemniaczaną i wylewamy powstałą masę na gotujące się mleko z czekoladą, mieszamy do zgęstnienia. powstały budyń studzimy do temp pokojowej.
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, następnie wciąż miksując stopniowo dodajemy cukier-miksujemy chwilę. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy do połączenia. przekładamy do blaszki (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy i kroimy na dwa spody.
WARSTWA ORZECHWOWO-WAFELKOWA
Orzechy siekamy, a wafelki kroimy na niewielkie kawałki.
Białka (te, które zostały nam z kremu) ubijamy na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy i wafelki. Delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do zrumienienia się Studzimy
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń (też w temp pokojowej.
SKŁADANIE CIASTA
Pierwszy spód biszkoptowy nasączamy lekko kawą, wykładamy trochę kremu,
następnie dajemy warstwę z wafelkami, znów trochę kremu, drugi spód biszkoptowy, lekko nasączamy go kawą, smarujemy niewielką ilością kremu i posypujemy orzechami.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe. Bardzo apetycznie wygląda, super smakuje-polecam gorąco na każdą okazję :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko