.

.

czwartek, 23 listopada 2023

Wspaniałe ciasto Prince Polo-czekoladowo orzechowe +FILM

 Cześć Kochani, witam Was i zapraszam na kolejną pyszność. Tym razem jest to delikatne ciasto Prince Polo. Pyszny biszkopt przełożony kremem i warstwą z orzechami i wafelkami Prince Polo. Idealne ciasto na rodzinne spotkanie czy na zbliżające się święta.  Zapraszam i polecam serdecznie 





zapraszam na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku 😊😊😊



SKŁADNIKI

Blaszka 25x35cm

*używam szklanki 250ml 


BISZKOPT KAKAOWY

-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej 

-2 łyżki kakao

-2 łyżeczki proszku do pieczenia


CIASTO WAFELKOWO ORZECHOWE

-5 białek (żółtka do kremu)

-2 łyżki mąki pszennej tortowej

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-5 łyżek cukru

-3/4 szkl orzechów włoskich 

-3-4 wafelki prince polo classic xxl 50g sztuka 


KREM

-5 żółtek

-1250ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-3/4 szkl cukru

-1 łyżka mąki pszennej tortowej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-300g masła 

-100g czekolady mlecznej 


DODATKOWO

-kawa do nasączenia

-orzechy do posypania


Na początek zrobimy bazę kremu


1 litr mleka i czekoladę dajemy do garnka, podgrzewamy


W misce mieszamy szklankę mleka, budynie, cukier, żółtka (białka odkładamy) mąkę pszenną i ziemniaczaną i wylewamy powstałą masę na gotujące się mleko z czekoladą, mieszamy do zgęstnienia. powstały budyń studzimy do temp pokojowej.



BISZKOPT


Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy białka na sztywną pianę, następnie wciąż miksując stopniowo dodajemy cukier-miksujemy chwilę.  Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy do połączenia. przekładamy do blaszki (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy i kroimy na dwa spody.





WARSTWA ORZECHWOWO-WAFELKOWA


Orzechy siekamy, a wafelki kroimy na niewielkie kawałki.



Białka (te, które zostały nam z kremu) ubijamy na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru. 

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz orzechy i wafelki. Delikatnie wszystko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do zrumienienia się Studzimy





KREM

Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń (też w temp pokojowej.


SKŁADANIE CIASTA

Pierwszy spód biszkoptowy nasączamy lekko kawą, wykładamy trochę kremu, 


następnie dajemy warstwę z wafelkami, znów trochę kremu, drugi spód biszkoptowy, lekko nasączamy go kawą, smarujemy niewielką ilością kremu i posypujemy orzechami.




Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

I gotowe. Bardzo apetycznie wygląda, super smakuje-polecam gorąco na każdą okazję :) 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko