.

.

czwartek, 7 grudnia 2023

Ciasto świąteczne SŁODKI PIERNICZEK-po prostu wspaniałe +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na ciasto petardę! Po prostu wspaniałe. Mowa o cieście SŁODKI PIERNICZEK, jest to przekładaniec biszkoptowy z kremem grysikowym, powidłami i orzechami. Idealne ciasto na świąteczny stół, wręcz rozpływa się w ustach a smaki w nim zawarte wzajemnie idealnie się uzupełniają tworząc wspaniałą całość-musicie spróbować. Zapraszam :) 







Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku



SKŁADNIKI

Blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml 


BISZKOPT krówkowo makowy

-6 jajek 

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-budyń krówkowy lub toffi  duży 64g 

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

-ok pół łyżki kakao

-ok 5 łyżek suchego maku (opcjonalnie)


KREM GRYSIKOWY

-1250ml mleka

-3/4 szk cukru

-12 łyżek kaszy manny

-250g masła


BISZKOPT PIERNIKOWY

-3 jajka

-0,5 szkl cukru

-0,5 szkl mąki pszenne tortowej

-łyżka przyprawy do piernika

-1,5 łyżki kakao

-łyżeczka proszku do pieczenia


DODATKOWO

-orzechy do posypania

-powidła śliwkowe



Zaczynamy od bazy kremu czyli grysiku

do garnka dajemy 12 łyżek kaszy manny, cukier i mleko-mieszamy i gotujemy pilnując żeby się nie przypaliło, gdy się zagotuje, zacznie bulgotać ściągamy z ognia i studzimy (po wystudzeniu grysik zgęstnieje)



BISZKOPT KRÓWKOWO MAKOWY


białka ubijamy, gdy już się ubiją stopniowo dodajemy cukier-chwile miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtką.  Przesiewamy budyń, mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy mak (można mak pominąć) Mieszamy delikatnie, dodajemy troszkę kakao dla lepszego koloru-mieszamy.




 Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut. Studzimy i kroimy na dwa spody.



BISZKOPT PIERNIKOWY

Białka ubijamy na sztywno, gdy się ubiją stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy.

Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka, miksujemy.

Przesiewamy mąkę, proszek i kakao i dodajemy przyprawę do piernika-delikatnie mieszamy.



Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego o 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20minut.


KREM

Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy do niego stopniowo ostudzony grysik.



Pierwszy spód biszkoptu krówkowo makowego lekko nasączamy herbatą, smarujemy cienko powidłami i wykładamy trochę kremu.




Na krem dajemy biszkopt piernikowy, nasączamy lekko herbatą, smarujemy cienko powidłami i dajemy trochę kremu. 


Na krem dajemy drugi spód korówkowo makowy i lekko nasączamy go herbatą. Smarujemy go cieniutko resztą kremu i posypujemy orzechami






Wstawiamy do lodówki na cała noc. I gotowe :) Ciasto jest wspaniałe, wilgotne, delikatnie, rozpływa się w ustach. Wszystkie jego smaki idealnie się ze sobą łączą. Polecam bardzo gorąco 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko