.

.

środa, 12 czerwca 2024

Tortowe ciasto z kremem grysikowym i truskawkami, galaretką-pyszne i łatwe +FILM

 Cześć Kochani, w dzisiejszym wpisie chcę Was zaprosić na kolejne pyszne ciasto. Tym razem to bardzo łatwe, pyszne i tanie ciasto z truskawkami. Tortowe z kremem grysikowym i galaretką. Trzeba wykorzystać to, że sezon na truskawki jeszcze trwa, choć w tym roku jest dość krótki. Ciasto jest bardzo delikatne, kremowe, pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam Was po przepis.











Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

używam szklanki 250ml 



BISZKOPT

-6 jajek

-3/4 szkl cukru (165g)

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 115g)

-2 łyżki kakao 


KREM

-1200ml mleka

-12 kopiastych łyżek kaszy manny

-250g masła

-szklanka cukru (220g)


DODATKOWO

-700ml wrzątku

-400-500g truskawek

-2 galaretki truskawkowe takie na 500ml wody


BISZKOPT 

żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Miksujemy.

Przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy.



Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika, odcinamy brzeg od blaszki żeby biszkopt po wystudzeniu był równy, studzimy, kroimy na dwa spody.




KREM

1200ml mleka dajemy do garnka, dodajemy cukier oraz 12 kopiastych łyżek kaszy manny, mieszamy i gotujemy. Zagotowany grysik jest rzadki ale po wystudzeniu gęstnieje-grysik studzimy 




Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy stopniowo grysik.



Na pierwszy spód biszkoptowy wykładamy 2/3 kremu przykrywamy drugim spodem i wykładamy drugi spód 




Wstawiamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy górną warstwę 

***biszkopt można nasączyć np kawą albo mocną herbatą, ja tego nie robiłam bo on jest bardzo delikatny a wchłonie też wilgoć z kremu

2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml wrzątku i studzimy. Jak będzie zaczynała gęstnieć/tężeć dodajemy do niej pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy.




Wykładamy na ciasto, ciasto wstawiamy do lodówki na pewno na całą noc.

I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda. Jest przepyszne.












4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko