.

.

środa, 30 kwietnia 2025

szybki i łatwy jabłecznik na puszystym cieście, zawsze się udaje +FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na przepis z kategorii tych najłatwiejszych, szybkich i pysznych. O czym mowa, mowa o wspaniałym jabłeczniku na puszystym cieście. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne a jego przygotowanie nikomu nie sprawi problemu, jest łatwe i przyjemne, bez wałkowania itp. Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym co super urozmaica smak i ładnie wygląda. 






bardzo polecam i zapraszam

Zapraszam Was też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI

Blaszka 25x35cm 

używam szklanki 250ml 

CIASTO 

 -8 jajek

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej

-1 szkl cukru

-150ml oleju

-70ml mleka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-cukier wanliowy


JABŁKA


-2,5 kg jabłek u mnie Ligol

-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

-100 ml wody

-opcjonalnie cukier jeśli mamy kwaśne jabłka



LUKIER

-sok z połowy cytryny

-cukier puder



Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości





mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do uprażonych jabłek i gotujemy mieszając


jeśli jabłka są kwaśne można dosłodzić, moje były słodkie, można dodać cynamon


jabłka studzimy




CIASTO 


do miski dajemy 8 jajek i szklankę cukru

ubijamy ok 8 minut na puszystą jasną masę, w trakcie dodajemy cukier waniliowy, masa jajeczna musi być bardzo puszysta, jasna 




dodajemy 2,5 szkl mąki pszennej tortowej 

mleko, olej, proszek do pieczenia 

wszystko miksujemy



połowę ciasta wykładamy do blaszki 25x35cm

wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy 15 minut

wyciągamy z piekarnika, wykładamy jabłka 



na jabłka wykładamy drugą połowę ciasta



wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 30 minut 



ciasto polewamy lukrem cytrynowym 


ciasto najlepiej kroi się po schłodzeniu, jest puszyste i delikatne, bardzo polecam, uda się każdemu :) 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko