.

.

czwartek, 3 kwietnia 2025

ciasto kawowo-bananowe z kremem-pyszne, eleganckie +FILM


 Cześć Kochani, zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto-tym razem kawowo bananowe z kremem. Składa się z delikatnego kawowego biszkoptu, kremu, bananów i pianki kawowej.

Całość posypana jest startą biała czekoladą.

Cisto jest pyszne, bardzo eleganckie. Zapraszam serdecznie po przepis 








Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI 

blaszka 25x35cm

używam szklanki 250ml 


BISZKOPT 

-6 jajek

-0,5 skl cukru

-0,5 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


KREM

-750ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru  po 40g sztuka

-3/4 szkl cukru

-200g masła


PIANKA KAWOWA

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-2 łyżki żelatyny

-125ml gorącej wody

-4 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema

-4 łyżki cukru pudru


DODATKOWO

-4 duże banany 

-czekolada do posypania 

-sok z cytryny do posmarowania bananów

-kawa do nasączenia biszkoptu



białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier

zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka

przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy

blaszka 25x35cm, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu pieczemy ok 25 min




studzimy i kroimy na dwa spody



KREM

3 budynie gotujemy w 750ml mleka i z 3/4 szkl cukru-studzimy




masło w temp pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej



biszkopt opcjonalnie można nasączyć kawą


wykładamy krem

przykrywamy drugim spodem



też lekko nasączamy niesłodzoną kawą

układamy plasterki bananów

banany smarujemy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały



PIANKA KAWOWA

kawę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i studzimy 



śmietankę ubijamy z cukrem pudrem

dodajemy żelatynę z kawą chwilkę miksujemy

od razu wykładamy na ciasto



posypujemy startą białą czekoladą



ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc 

pięknie się kroi, jest delikatne, nie nadmiernie słodkie, bardzo eleganckie












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko