Cześć Kochani, zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto-tym razem kawowo bananowe z kremem. Składa się z delikatnego kawowego biszkoptu, kremu, bananów i pianki kawowej.
Całość posypana jest startą biała czekoladą.
Cisto jest pyszne, bardzo eleganckie. Zapraszam serdecznie po przepis
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-6 jajek
-0,5 skl cukru
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-750ml mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-200g masła
PIANKA KAWOWA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-2 łyżki żelatyny
-125ml gorącej wody
-4 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema
-4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-4 duże banany
-czekolada do posypania
-sok z cytryny do posmarowania bananów
-kawa do nasączenia biszkoptu
białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier
zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy
blaszka 25x35cm, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu pieczemy ok 25 min
studzimy i kroimy na dwa spody
KREM
3 budynie gotujemy w 750ml mleka i z 3/4 szkl cukru-studzimy
masło w temp pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej
biszkopt opcjonalnie można nasączyć kawą
wykładamy krem
przykrywamy drugim spodem
też lekko nasączamy niesłodzoną kawą
układamy plasterki bananów
banany smarujemy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały
PIANKA KAWOWA
kawę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i studzimy
śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
dodajemy żelatynę z kawą chwilkę miksujemy
od razu wykładamy na ciasto
posypujemy startą białą czekoladą
ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
pięknie się kroi, jest delikatne, nie nadmiernie słodkie, bardzo eleganckie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko