dziś mam dla Was propozycję na pyszne i lekkie ciasto a właściwie sernik z czekoladową pianką :) Może się skusicie i zrobicie na zbliżający się weekend :) Polecam serdecznie i zapraszam.
SKŁADNIKI
*blaszka 25x25cm
BISZKOPT
-3 jajka
-125g cukru
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki maki pszennej tortowej
-łyżka ciemnego kakao
MASA SEROWA
-1 kg sera w wiaderku
-1 szkl cukru pudru
-2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 125 ml gorącej wody
-500 ml śmietany 30%
PONCZ
-łyżka kawy rozpuszczalnej
-0,5 szkl gorącej wody
MASA CZEKOLADOWA
-100g czekolady mlecznej
-250 ml mleka
-1 bita śmietana w proszku "śnieżka" 50g
-łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl wody
Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
BISZKOPT
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy.
Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 15-20 minut w temp 170 stopni-do suchego patyczka.
Studzimy i ponczujemy kawą.
MASA SEROWA
Ser z wiaderka dajemy do miski, dodajemy do niego cukier puder i całość dokładnie miksujemy.
W osobnej misce ubijamy śmietanę 30% i dodajemy ją do sera-całość delikatnie miksujemy do połączenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Następnie chłodną żelatynę wlewamy do masy serowej i wszystko bardzo energicznie miksujemy chwilkę dosłownie kilka sekund.
Masę serową dajemy na biszkopt i całość wstawiamy na 15 minut do lodówki.
MASA CZEKOLADOWA
Mleko i czekoladę dajemy do garnka-podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia, potem wstawiamy na chwilę do lodówki by było to zimne.
Wsypujemy proszek śnieżki i ubijamy wszystko do uzyskania puszystej konsystencji.
Dodajemy przestudzoną żelatynę i energicznie miksujemy.
Wylewamy masę na sernik i całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
I gotowe :)
Sernik jest pyszny, pięknie wygląda, super się kroi :) Możecie go posypać czekoladą :)
Polecam gorąco i życzę udanych wypieków :)
zapowiada się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszny :) Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie :)
Usuńsuper przepis
OdpowiedzUsuńA żelatyna musi być dobrze wystygnięta?i długo potem ubijamy mikserem?;)
OdpowiedzUsuńWszystko jest napisane, wystarczy przeczytać : "Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
UsuńNastępnie chłodną żelatynę wlewamy do masy serowej i wszystko bardzo energicznie miksujemy chwilkę dosłownie kilka sekund."