.

.

czwartek, 22 lutego 2018

Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno-najlepszy :)

Witam Kochani

dziś mam dla Was propozycję na pyszne i lekkie ciasto a właściwie sernik z czekoladową pianką :) Może się skusicie i zrobicie na zbliżający się weekend :) Polecam serdecznie i zapraszam.


SKŁADNIKI

*blaszka 25x25cm

BISZKOPT

-3 jajka
-125g cukru 
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-pół szklanki maki pszennej tortowej
-łyżka ciemnego kakao

MASA SEROWA

-1 kg sera w wiaderku
-1  szkl cukru pudru
-2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 125 ml gorącej wody
-500 ml śmietany 30%

PONCZ

-łyżka kawy rozpuszczalnej
-0,5 szkl gorącej wody

MASA CZEKOLADOWA

-100g czekolady mlecznej
-250 ml mleka
-1 bita śmietana w proszku "śnieżka" 50g
-łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl wody

Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.

BISZKOPT

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy. 

Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 15-20 minut w temp 170 stopni-do suchego patyczka.
Studzimy i ponczujemy kawą.

MASA SEROWA

Ser z wiaderka dajemy do miski, dodajemy do niego cukier puder i całość dokładnie miksujemy.

W osobnej misce ubijamy śmietanę 30% i dodajemy ją do sera-całość delikatnie miksujemy do połączenia.



Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Następnie chłodną żelatynę wlewamy do masy serowej i wszystko bardzo energicznie miksujemy chwilkę dosłownie kilka sekund.
Masę serową dajemy na biszkopt i całość wstawiamy na 15 minut do lodówki. 

MASA CZEKOLADOWA

Mleko i czekoladę dajemy do garnka-podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia, potem wstawiamy na chwilę do lodówki by było to zimne.

Wsypujemy proszek śnieżki i ubijamy wszystko do uzyskania puszystej konsystencji.

Dodajemy przestudzoną żelatynę i energicznie miksujemy.
Wylewamy masę na sernik i całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

I gotowe :) 






Sernik jest pyszny, pięknie wygląda, super się kroi :) Możecie go posypać czekoladą :)
Polecam gorąco i życzę udanych wypieków :)

5 komentarzy:

  1. zapowiada się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo pyszny :) Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. A żelatyna musi być dobrze wystygnięta?i długo potem ubijamy mikserem?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest napisane, wystarczy przeczytać : "Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
      Następnie chłodną żelatynę wlewamy do masy serowej i wszystko bardzo energicznie miksujemy chwilkę dosłownie kilka sekund."

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko