.

.

środa, 19 września 2018

Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza :) +FILM

Witam Kochani

Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną szarlotkę-moją ulubioną. Jabłek i orzechów wszędzie pełno, więc można spokojnie piec :)


 Ciasto jest niezwykle pyszne, łatwe i pięknie wygląda. Kwaskowość masy jabłkowej idealnie współgra ze słodyczą orzechów :) Jednym słowem-mniam :) 




Zapraszam i polecam


SKŁADNIKI



*przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm


3 SPODY


-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania

-3 jajka
 -1 łyżka cukru waniliowego
 -3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
 -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny


MASA JABŁKOWA


-2 kg jabłek najlepiej szara reneta

-2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka

MASA ORZECHOWA


-250g posiekanych orzechów włoskich

-2 łyżki miodu
-100g masła lub margaryny
-2 łyżki cukru pudru


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.



Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki.

Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut.
Tak postępujemy z drugą częścią ciasta

MASA ORZECHOWA 

Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki. 
Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem oraz orzechami stawiamy na gazie i rozpuszczamy. Mieszamy




Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją


MASA JABŁKOWA

Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. 

Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.

Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.


 Jest wspaniałe,pięknie się kroi i super wygląda :)




Polecam i życzę smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Trochę to w sumie dziwne, ale jeszcze nigdy nie próbowałam szarlotki w wersji z orzechami. Widząc takie zdjęcia ciężko będzie się jednak powstrzymać od podejścia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze szczerego serca polecam, ja na początku też wątpiłam czy to będzie dobre ciasto, ale jak upiekłam, spróbowałam i kurrcze :) mniam :) Bardzo, bardzo polecam :)

      Usuń
  2. To jest przepisa na jaka foremkę o jakich wymiarach ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko