Jako, ze sezon na maliny jeszcze trwa, zapraszam dziś na pyszne i bardzo łatwe ciasto-biszkopt z kremem i malinami z galaretką. To ciasto często gości w moim domu, to taki pewniak, zawsze wychodzi i smakuje. Do jego przygotowania potrzebujemy niewiele składników, a efekt jest świetny :) Zapraszam
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę ok 25x40cm
BISZKOPT
-4 jajka
-0,5 szkl cukru (szklanka 250ml)
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 litr mleka
-3/4 szkl cukru
-250g masła w temp pokojowej
DODATKOWO
-500g malin
-750ml wrzątku
-2 galaretki malinowe
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Następnie dodajemy żółtka i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni. Wstawiamy do już nagrzanego piekarnika, pieczemy grzanie góra-dół.
Upieczony biszkopt studzimy.
KREM
Do garnka dajemy cukier, mleko i budynie. Wszystko mieszamy i zagotowujemy mieszając. Gotujemy do zgęstnienia i uzyskania gładkiego, gęstego budyniu.
Budyń studzimy.
Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń.
Gotowy krem wykładamy na biszkopt, na krem dajemy maliny a na maliny tężejącą galaretkę. (galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku)
Ciasto powinno postać cała noc w lodówce.
I gotowe, polecam i życzę smacznego.
Gorąco zapraszam na film, na którym pokazuję jak zrobić to pyszne ciasto :)
Ile cukru?bo podany jest budyń bez cukru a nie ma ile cukru trzeba dodać?
OdpowiedzUsuń