Dziś chcę Was zaprosić na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę z budyniem. Gwarantuję, że będzie smakowała każdemu.
Składa się z ciasta, warstwy jabłek, pysznego budyniu z prawdziwą wanilią. Na górze ma starte ciasto.
Szarlotka pięknie wygląda, super się kroi. Bardzo polecam i zapraszam
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę około 25x40cm
CIASTO
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny
JABŁKA
-1,5-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
-1 galaretka cytrynowa
-1 łyżeczka żelatyny
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
BUDYŃ
-1250ml mleka
-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
-100g masła
CIASTO
Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone na mniejsze kawałki masło lub margarynę. Wszystko przerabiamy rękami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy 3 żółtka i 3 łyżki śmietany-zagniatamy ciasto. Dajemy je do woreczka i wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Następnie połowę ciasta wałkujemy i wykłądamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też wylepić dno. Drugą połowę ciasta dajemy do zamrażarki.
Spdód podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni. Wyciagamy z piekarnika.
JABŁKA
Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną. Mieszamy i jeszcze prażymy mieszajac około 5-10 minut.
Gorące jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.
BUDYŃ
Do garnka dajemy 3 budynie waniliowe lub smietankowe, cukier z prawdziwą wanilią, 2 łyżki mąki pszennej, cukier i 1250 ml mleka. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia mieszając by nie powstały grudki. Do ugotowanego budyniu dajemy 100g masła i mieszamy do połaczenia. Odkłądamy na 10 minut i jeszcze gorący budyń wykładamy na jabłka.
***budyń może wydawać się rzadki, ale po upieczeniu i steżeniu jest bardzo stabilny.
Na budyń dajemy starte na dużych oczkach ciasto, które było w zamrażarce.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 35-40 minut w temp 180 stopni. Grzenie góra-dół, ciasto wstawiamy do juz nagrzanego piekarnika.
Góra powinna się pięknie zezłocić.
Ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy a potem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Wtedy wszystko sie schłodzi, stężeje.
Ciasto pięknie sie kroi, cudnie wygląda i na prawdę rewelacyjnie smakuje. Jest nie za słodkie. Jabłka świetnie współgrają z budyniem.
Zdecydowanie jedna z moich TOP szarlotek. Polecam i życzę smacznego :)
Zapraszam na film, na którym pokazuję jak zrobić szarlotke krok po kroku.
Piecz ze mną :)
Super Pani przepisy
OdpowiedzUsuńSuper pyszne :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę ma pani bardzo pyszne przepisy :)
OdpowiedzUsuńStaram się, dziękuję :)
UsuńWitam mam gotowe jabłuszka w słoikach na jabłecznik ,czy mogę zastąpić jabłka i jakie proporcje żelatyny,galaretki i reszty na720 g musu jabłkowego.serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, ale dałam mniej mleka, zamiast 1250 dałam litr i bez mąki równie pyszna szarlotka
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto już kilka razy. Właśnie robię na święta kolejny raz, bo każdemu bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńCześć, proszę o przepis w formie do wydruku anetaryba4@gmail.com , dziękuję
OdpowiedzUsuń