.

.

środa, 18 września 2019

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste i pyszne+FILM

Witam Kochani

Zrobiło się chłodno, więc na takie dni najlepszym jedzonkiem jest coś puszystego i słodkiego :)
Zapraszam Was na pyszne, pulchne racuszki z serkiem wiejskim. 



SKŁADNIKI

-0,5 kg mąki pszennej tortowej
-25g drożdży świeżych lub jedno opakowanie suszonych
-3 jajka
-10 dag cukru
-1 opakowanie serka wiejskiego 200g
-cukier waniliowy
-2 jabłka 
-250ml mleka

-olej do smażenia
-cukier puder do posypania

*można do ciasta dodać 1 łyżkę octu by racuchy nie piły oleju


Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz jajka-wszystko ucieramy do połączenia i rozpuszczenia drożdży.

Następnie dodajemy serek wiejski, starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z soku jabłka-mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę-mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz szklankę ciepłego mleka-wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 10 minut.

Na patelnię dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony.


Ważne by smażyć na małym ogniu, ponieważ one rosną i gdy ogień będzie za duży mogą  z zewnątrz być usmażone a w środku surowe. 
Usmażone racuchy dajemy na ręcznik papierowy, osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. 




I gotowe. Są pyszne, pulchne, łatwe a serek wiejski nadaje im fajny smak. Polecam i życzę smacznego 

Zapraszam również na film



5 komentarzy:

  1. Robię podobnie, tylko nie sypię tyle cukru, bo wtedy prędko sie przypalają . Na wierzch sypię pudrem i to w zupełności wystarcza. Najlepiej jak jabłka sa kwaskowe typu antonówka lub szara reneta, tylko teraz trudno o nie.
    Racuszki sa pyszniutkie, moje wnuki bardzo je lubią .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serek wiejski jest dość kwaskowy, do tego dochodzą kwaskowe jabłka, więc ilość cukru jest jaka jest, można oczywiście dać mniej, sama nawet tak robię. Racuszki nie będą się przypalały jak będziemy smażyć na małym ogniu. Szara reneta jest już w sklepach, kupowałam bo na ten weekend piekłam pyszną szarlotkę na którą przepis niebawem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Napewno zrobie lubie racuszki w roznej postaci

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój przepis również jest bardzo podobny tylko bez serka wiejskiego ; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko