sezon na cukinię w pełni dlatego dziś chcę Was zaprosić na pyszną cukinię faszerowaną. Robi się ją dość szybko, łatwo, i zawsze wszystkim smakuje. Cukinia w takim wydaniu często gości u mnie w domu na obiad. Jest wypełniona pysznym farszem z czosnkiem, cebulką, mięsem mielonym, ryżem, marchewką.
Polecam i zapraszam
SKŁADNIKI
-4 młode cukinie średniej wielkości
FARSZ
-1 średnia cebula
-2 ząbki czosnku
-100g ryżu białego
-kilka łyżek oleju
-500g mięsa wieprzowego mielonego (szynka, łopatka)
-1 średnia marchew
-4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz do smaku, p ziołowy
-papryka czerwona w proszku
-zioła prowansalskie
-około 200g sera żółtego
Cukinię myjemy i łyżeczką usuwamy środki tak by powstały łódeczki.
Mięso mielimy.
Do garnka dajemy olej, posiekany czosnek i cebulę-podsmażamy.
Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew i mięso mielone. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodajemy ugotowany ryż-mieszamy i dodajemy przyprawy. Słodką paprykę, pieprz, sól, pieprz ziołowy oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i jeszcze dusimy jakieś 5 minut.
Ściągamy z ognia i tak powstałym farszem napełniamy cukinie. Farszu spokojnie wystarcza do napełnienia 4 cukinii czyli 8 połówek.
Cukinie układamy na dużej blasze piekarnikowej, posypujemy startym żółtym serem i ziołami prowansalskimi.
Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół
Po tym czasie cukinia jest mięciutka.
Bardzo polecam, jest przepyszna, warto ją zrobić zwłaszcza, że sezon na cukinię już niedługo dobiegnie końca.
Życzę smacznego :)
Zapraszam na film :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko