jesień zbliża się wielkimi krokami, już czuć ją w powietrzu, dlatego to dobry czas na wszelkiego rodzaju przetwory.
Chcę Was dziś zaprosić na pyszne domowe powidła śliwkowe z czekoladą i kakao.
Są one potocznie znane jako Czekośliwka a niektórzy nawet nazywają je śliwkową nutellą.
Jedno jest pewne, są bardzo pyszne, idealne nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków, naleśników, ciasteczek,bułeczek,rogalików czy na kanapki.
Sezon na śliwki trwa, więc bardzo zachęcam do zrobienia sobie kilku słoiczków na nadchodzącą zimę :)
SKŁADNIKI
-2 kg śliwek (najlepiej węgierki)-waga z pestkami
-0,5 szkl cukru-szklanka 250ml
-100g czekolady gorzkiej
-100g czekolady mlecznej
-2 łyżki kakao
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki.
Następnie tak przygotowane śliwki możemy albo zblendować blenderem, albo przepuścić przez maszynkę albo rozdrobnić w malakserze.
Powstałą masę dajemy do garnka o grubym dnie i zaczynamy smażyć na małym ogniu.
***do powideł najlepsze są śliwki z małą zawartością soku. Takie krócej się smażą.
Ja swoje powidła smażyłam około 2 godzin.
Powidła należy co jakiś czas mieszać by się nie przypaliły.
Na początku smażenia gdy soku jest więcej można mieszać rzadziej, ale już pod koniec gdy masa zgęstnieje trzeba pilnować.
Pod koniec smażenia gdy masa jest już lekko gęsta (odsyłam do filmu na dole tam jest wszytko pokazane)
dodajemy cukier, połamaną czekoladę gorzką i mleczną i kakao. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia i połączenia i smażymy jeszcze jakieś 15 minut.
Po tym czasie gorące powidła przekładamy do umytych i wysuszonych słoików i szczelnie je zamykamy.
Następnie słoiki dajemy do garnka, zalewamy do połowy wysokości wodą i pasteryzujemy około 15 minut od momentu zagotowania wody.
I gotowe :)
Takie powidła mogą stać wiele miesięcy, są pyszne, idealne do kanapek, naleśników i innych wypieków.
Polecam gorąco zwłaszcza, że sezon na śliwki w pełni a takie słoiczki będą super osłodą zimowych dni.
Smacznego :)
ZAPRASZAM NA FILM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko