Polecam i zapraszam
Zapraszam też na film, na którym pokazuje jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku oraz zachęcam do odwiedzin mojego kanału youtube :)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
***szklanka to u mnie zawsze 250ml***
CIASTO ORZECHOWE
5 jajek
2 białka (z kremu)
3/4 szkl cukru (szklanka 250ml)
250g zmielonych drobno orzechów włoskich
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżeczka kakao
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
KREM
1 litr mleka
-3/4 szkl cukru
2 żółtka (białka do ciasta)
3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
175g masła lub margaryny
300g masła orzechowego kremowego
PONCZ
łyżka kawy rozpuszczalnej
125ml wody
Na początek polecam przygotować bazę kremu. Do garnka dajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka (białka odkładamy do ciasta), dodajemy cukier oraz mleko, wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką i zagotowujemy, mieszając, ma nam powstać gęsty, kremowy budyń.
Budyń odkładamy do wystudzenia.
CIASTO ORZECHOWE
Do miski dajemy 5 całych jajek i 2 białka, dodajemy cukier i wszystko miksujemy na jasną, pulchną masę.
Następnie dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wodę, olej oraz orzechy-wszystko miksujemy do połączenia i uzyskania gładkiej masy.
Blaszkę (ok 25x25cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM
Do miski dajemy 175g masła w temp pokojowej i ucieramy je chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń.
Na koniec dodajemy masło orzechowe-wszystko miksujemy do połączenia.
Ja dodałam 300g masła orzechowego, ale jeśli nie chcecie by jego smak dominował, możecie dać mniej.
Następnie pierwszy spód ciasta dajemy do blaszki, ponczujemy kawą, dajemy większą połowę kremu-wyrównujemy, następnie przykrywamy drugim spodem, ponczujemy kawą i dajemy resztę kremu. Wyrównujemy i posypujemy na koniec obficie orzechami, ja miałam jeszcze migdały więc też ich użyłam. Ciasto można posypać startą czekolada, posypką itp.
Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki by się stężało, przegryzło.
Następnego dnia pięknie się kroi, jest pyszne, mocno orzechowe.
Bardzo polecam to ciasto, może ktoś upiecze na Wielkanoc :) życzę smacznego.
ZAPRASZAM JESZCZE NA FILM I MÓJ KANAŁ YOUTUBE
Pycha ciacho,nie moge jesc orzechow arachidowych wiec zamienilam i zrobilam maslo laskowe.
OdpowiedzUsuńCiasto sztos!!! Pycha
OdpowiedzUsuńWitam jakiego używała pani masła orzechowego że taki ciemny kolor mam masło orzechowe i się właśnie zastanawiam nad tym ciastem
OdpowiedzUsuńNiestety ale nie jest pyszne. Niezjadliwe.
OdpowiedzUsuń