.

.

czwartek, 15 września 2022

Ciasto JAGODOWY TORCIK-po prostu obłędne +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na po prostu obłędne ciasto, które musicie zrobić i którego musicie spróbować. Jest to ciasto Jagodowy Torcik-przepyszny przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta przełożonego obłędną masą jagodową z serem, mlekiem w proszku. Na górze ciasto ma krem śmietankowy z mascarpone. 






Całość rozpływa się w ustach. Jest to ciasto, które zdecydowanie ląduje na liście moich ulubionych ciast. Bardzo polecam i zapraszam 


Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta



SKŁADNIKI

Blaszka ok 25x35cm 

***używam szklanki 250ml***

CIASTO

baza

-3/4 szkl wody

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl oleju

-4 pełne łyżki kakao


-6 jajek

-1/3 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1,5  łyżeczki sody

-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej


MASA JAGODOWO-SEROWA

-1 kg sera w wiaderku

-1 szkl cukru pudru

-2 szkl mleka w proszku pełnego

-300ml śmietanki 30%

-100 ml gorącej wody

-3 łyżki żelatyny

-ok 250g leśnych jagód (mogą być mrożone)


MASA ŚMIETANKOWA

-500ml śmietanki 36%

-250g serka marcarpone

-4 kopiaste łyżki cukru pudru 



CIASTO KAKAOWE


Do garnka dajemy wodę, olej, cukier i kakao-dokładnie mieszamy i zagotowujemy-odkładamy do wystudzenia.



Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka z 1/3 szkl cukru ucieramy na jasną masę.

Dodajemy do nich ostudzoną masę kakaową i miksujemy. 



Następnie dodajemy mąkę pszenną torowa i 1,5 łyżeczki sody i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia-najlepiej łyżką.



Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 3 cienkie blaty-nie będzie z tym problemu bo ciasto pięknie rośnie.




MASA JAGODOWA

***Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy tak by była letnia i płynna***

Jagody leśne (ja miałam mrożone) blendujemy ma mus.



Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ser biały. 

Następnie dodajemy jagody-wszystko miksujemy.


Na koniec dodajemy 2 szklanki mleka w proszku-miksujemy i na koniec dodajemy wciąż miksując żelatynę-miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.



Na pierwszy spód ciasta dajemy połowę masy jagodowej, przykrywamy drugim spodem, na rugi wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy trzecim spodem.



Ciasto wstawiamy do lodówki by masa zaczęła tężeć.

Ostatni krok to krem mascarpone


schłodzoną śmietankę 36% zaczynamy ubijać. 

Po chwili dodajemy 4 łyżki cukru pudru (dość kopiaste) i ubijamy dalej. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodajemy do niej serek mascarpone i ubijamy do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.



Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą-ja użyłam deserowej




Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.

Ciasto Jest po prostu obłędne, rozpływa się w ustach, bardzo delikatne. Pięknie wygląda, bardzo elegancko. Jest wysokie i na prawdę zachwyca. Polecam Wam je baaaardzo. 







Jeszcze raz zapraszam na film z jego przygotowaniem :) 




4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko