Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na po prostu obłędne ciasto, które musicie zrobić i którego musicie spróbować. Jest to ciasto Jagodowy Torcik-przepyszny przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta przełożonego obłędną masą jagodową z serem, mlekiem w proszku. Na górze ciasto ma krem śmietankowy z mascarpone.
Całość rozpływa się w ustach. Jest to ciasto, które zdecydowanie ląduje na liście moich ulubionych ciast. Bardzo polecam i zapraszam
Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta
SKŁADNIKI
Blaszka ok 25x35cm
***używam szklanki 250ml***
CIASTO
baza
-3/4 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl oleju
-4 pełne łyżki kakao
-6 jajek
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej
MASA JAGODOWO-SEROWA
-1 kg sera w wiaderku
-1 szkl cukru pudru
-2 szkl mleka w proszku pełnego
-300ml śmietanki 30%
-100 ml gorącej wody
-3 łyżki żelatyny
-ok 250g leśnych jagód (mogą być mrożone)
MASA ŚMIETANKOWA
-500ml śmietanki 36%
-250g serka marcarpone
-4 kopiaste łyżki cukru pudru
CIASTO KAKAOWE
Do garnka dajemy wodę, olej, cukier i kakao-dokładnie mieszamy i zagotowujemy-odkładamy do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka z 1/3 szkl cukru ucieramy na jasną masę.
Dodajemy do nich ostudzoną masę kakaową i miksujemy.
Następnie dodajemy mąkę pszenną torowa i 1,5 łyżeczki sody i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia-najlepiej łyżką.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 3 cienkie blaty-nie będzie z tym problemu bo ciasto pięknie rośnie.
MASA JAGODOWA
***Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy tak by była letnia i płynna***
Jagody leśne (ja miałam mrożone) blendujemy ma mus.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ser biały.
Następnie dodajemy jagody-wszystko miksujemy.
Na koniec dodajemy 2 szklanki mleka w proszku-miksujemy i na koniec dodajemy wciąż miksując żelatynę-miksujemy chwilę na najwyższych obrotach.
Na pierwszy spód ciasta dajemy połowę masy jagodowej, przykrywamy drugim spodem, na rugi wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy trzecim spodem.
Ciasto wstawiamy do lodówki by masa zaczęła tężeć.
Ostatni krok to krem mascarpone
schłodzoną śmietankę 36% zaczynamy ubijać.
Po chwili dodajemy 4 łyżki cukru pudru (dość kopiaste) i ubijamy dalej. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodajemy do niej serek mascarpone i ubijamy do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.
Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą-ja użyłam deserowej
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
Ciasto Jest po prostu obłędne, rozpływa się w ustach, bardzo delikatne. Pięknie wygląda, bardzo elegancko. Jest wysokie i na prawdę zachwyca. Polecam Wam je baaaardzo.
Jeszcze raz zapraszam na film z jego przygotowaniem :)
A co z beza bo niby w przepisie jest, a potem jak się składa ciasto to jej nie widzę?
OdpowiedzUsuńSorry pisze baza a ja doczytałam - beza 🤦♀️😄
OdpowiedzUsuń😂😂😂
UsuńPoezja
OdpowiedzUsuń