.

.

czwartek, 29 września 2022

Pyszne ciasto Jesienny Rarytas (kakaowe z jabłkami, orzechami i budyniem)+FILM

 Cześć Kochani, dziś chcę Wam pokazać przepis na bardzo pyszne ciasto Jesienny Rarytas :) Jest to kakaowe ciasto z jabłkami, masą budyniową na gorąco z orzechami. Całość smakuje wspaniale. Bardzo łanie wygląda. Polecam gorąco :) 








Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku 



 

SKŁADNIKI 

*blaszka ok 25x35cm

***używam szklanki 250ml***



CIASTO 


125ml wody

125ml oleju

0,5 szkl cukru

3 łyżki kakao


4 jajka

2 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szkl mąki pszennej tortowej



JABŁKA


-ok 2 kg jabłek

-2 galaretki cytrynowe


MASA BUDYNIOWA


-1000ml mleka 

-200g masła lub margaryny

-0,5 szkl cukru

-2 cukry waniliowe 

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

-2 żółtka


ORZECHY


-ok 300g orzechów włoskich

-5 łyżek miodu

-100g masła lub margaryny

-łyżka cukru pudru




CIASTO 


Na początek do garnka dajemy wodę, olej, cukier i kakao-dokładnie mieszamy, zagotowujemy, studzimy.


Żółtka oddzielamy o białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Odkładamy ją na bok. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puch, następnie do żółtek dodajemy przestudzoną masę kakaową. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek-delikatnie mieszamy.




Przekładamy do formy ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do suchego patyczka 


Ciasto studzimy i kroimy na dwa cienkie spody.


JABŁKA

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości ok 15-20 minut. 

Do uprażonych jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na spód kakaowy, przykrywamy drugim spodem-studzimy.





MASA BUDYNIOWA


750ml mleka, 2 cukry waniliowe i 200g masła lub margaryny dajemy do garnka, podgrzewamy.

Żółtka, mąkę, cukier, budynie i 250ml mleka miksujemy.

Wylewamy na gotujące się mleko z masłem-mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia.

Gorącą masę wkładamy na ciasto.



ORZECHY


Orzechy siekamy dość grubo.

Na patelnię dajemy cukier puder, masło lub margarynę i miód-podgrzewamy, na gotującą sie masę wysypujemy orzechy, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.



Wykładamy od razu na masę budyniową.


Ciasto odkładamy by ostygło, następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.


I gotowe :) Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne

Bardzo ładnie wygląda. Bardzo gorąco polecam :) 










Jeszcze raz zapraszam na film :) 








8 komentarzy:

  1. Napewno jest pyszne, jak będę miała natchnienie to zrobię. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Już nie mogę się doczekać żeby go wypróbować 🙂

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, a że jesień akurat teraz dopisuje, to nic tylko tylko delektować się takimi ciastami, na przykład w ogrodzie, gdzie mienią się już wszystkie barwy. Miód, jabłka, orzechy i masa budyniowa… jak dla mnie połączenie idealne! Bardzo podoba mi się u Ciebie to, że nagrywasz także filmik i nie mamy do czynienia z „suchym” wpisem. Czuję trochę jakbym oglądała koleżankę i wszystkie kroki mam pokazane w przystępnej formie, dla mnie jako kulinarnego (jeszcze!) amatora to duże udogodnienie. Świetna praca! Czekam na więcej pyszności od Ciebie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci za tak miły i ciepły komentarz :) takie słowa zawsze bardzo motywują :)

      Usuń
  4. Dziękuję za wspaniałą inspirację. Ciasto to faktycznie rarytas. Zrobiłem zgodnie z przepisem. Wykorzystałem własne "złote renety" i orzechy. Najwięcej czasu pochłonęły orzechy. Ale warto było. Przyznaję, że korzystam z Pani przepisów i za każdym razem efekt końcowy jest zniewalający. Takie prawdziwe domowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super prosty i na pewno smaczne ciasto.Napewno go zrobiè by skosztować.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko