Cześć Kochani, dziś chcę Wam pokazać przepis na bardzo pyszne ciasto Jesienny Rarytas :) Jest to kakaowe ciasto z jabłkami, masą budyniową na gorąco z orzechami. Całość smakuje wspaniale. Bardzo łanie wygląda. Polecam gorąco :)
Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
***używam szklanki 250ml***
CIASTO
125ml wody
125ml oleju
0,5 szkl cukru
3 łyżki kakao
4 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl mąki pszennej tortowej
JABŁKA
-ok 2 kg jabłek
-2 galaretki cytrynowe
MASA BUDYNIOWA
-1000ml mleka
-200g masła lub margaryny
-0,5 szkl cukru
-2 cukry waniliowe
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
-2 żółtka
ORZECHY
-ok 300g orzechów włoskich
-5 łyżek miodu
-100g masła lub margaryny
-łyżka cukru pudru
CIASTO
Na początek do garnka dajemy wodę, olej, cukier i kakao-dokładnie mieszamy, zagotowujemy, studzimy.
Żółtka oddzielamy o białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Odkładamy ją na bok. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puch, następnie do żółtek dodajemy przestudzoną masę kakaową. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek-delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy ok 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do suchego patyczka
Ciasto studzimy i kroimy na dwa cienkie spody.
JABŁKA
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości ok 15-20 minut.
Do uprażonych jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na spód kakaowy, przykrywamy drugim spodem-studzimy.
MASA BUDYNIOWA
750ml mleka, 2 cukry waniliowe i 200g masła lub margaryny dajemy do garnka, podgrzewamy.
Żółtka, mąkę, cukier, budynie i 250ml mleka miksujemy.
Wylewamy na gotujące się mleko z masłem-mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia.
Gorącą masę wkładamy na ciasto.
ORZECHY
Orzechy siekamy dość grubo.
Na patelnię dajemy cukier puder, masło lub margarynę i miód-podgrzewamy, na gotującą sie masę wysypujemy orzechy, dokładnie mieszamy i chwilę smażymy.
Wykładamy od razu na masę budyniową.
Ciasto odkładamy by ostygło, następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
I gotowe :) Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne
Bardzo ładnie wygląda. Bardzo gorąco polecam :)
Jeszcze raz zapraszam na film :)
Napewno jest pyszne, jak będę miała natchnienie to zrobię. Dziękuję
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńWygląda super. Już nie mogę się doczekać żeby go wypróbować 🙂
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco, bo ciasto jest bardzo pyszne :)
UsuńWygląda wspaniale, a że jesień akurat teraz dopisuje, to nic tylko tylko delektować się takimi ciastami, na przykład w ogrodzie, gdzie mienią się już wszystkie barwy. Miód, jabłka, orzechy i masa budyniowa… jak dla mnie połączenie idealne! Bardzo podoba mi się u Ciebie to, że nagrywasz także filmik i nie mamy do czynienia z „suchym” wpisem. Czuję trochę jakbym oglądała koleżankę i wszystkie kroki mam pokazane w przystępnej formie, dla mnie jako kulinarnego (jeszcze!) amatora to duże udogodnienie. Świetna praca! Czekam na więcej pyszności od Ciebie. Mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci za tak miły i ciepły komentarz :) takie słowa zawsze bardzo motywują :)
UsuńDziękuję za wspaniałą inspirację. Ciasto to faktycznie rarytas. Zrobiłem zgodnie z przepisem. Wykorzystałem własne "złote renety" i orzechy. Najwięcej czasu pochłonęły orzechy. Ale warto było. Przyznaję, że korzystam z Pani przepisów i za każdym razem efekt końcowy jest zniewalający. Takie prawdziwe domowe wypieki.
OdpowiedzUsuńSuper prosty i na pewno smaczne ciasto.Napewno go zrobiè by skosztować.
OdpowiedzUsuń