Cześć, dziś zapraszam Was na bardzo łatwe i pyszne babeczki kakaowe z jabłkami i kremem kajmakowym. Robi się je bardzo łatwo a na pewno posmakują i dużym i małym. Zapraszam
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
*z tych proporcji wysżły mi 22 babeczki*
***używam szklanki 250ml***
SKŁADNIKI MOKRE
-2 jajka
-150ml wody
-150ml mleka
-150ml oleju rzepakowego
SKŁADNIKI SUCHE
-2 szkl mąki pszennej tortowej
-3/4 szkl cukru
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody
KREM
-500ml mleka
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-łyżka mąki pszennej
-100g masła
-3-4 łyżki masy kajmakowej
DODAKOWO
-czekolada do posypania
-2 jabłka
Do garnka dajemy mleko,budyń, mąkę-mieszamy, gotujemy. Powstały budyń studzimy.
Masło w temp pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, na koniec dodajemy kajmak-miksujemy.
***do budyniu nie dodawaliśmy cukru, ponieważ masa kajmakowa słodzi krem, ale polecam skosztować czy słodkość nam odpowiada, jeśli jest mało słodki dodajemy cukier puder
BABECZKI
Do jednej miski dajemy składniki suche, do drugiej mokre (mokre mieszamy do połączenia)
Dodajemy mokre do suchych i mieszamy do uzyskanie gładkiego ciasta-ja użyłam trzepaczki.
Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Formę wykładamy papilotkami, napełniamy do 2/3 wysokości ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do suchego patyczka.
Babeczki studzimy, dekorujemy kremem, ja posypałam dodatkowo perełkami. Na koniec posypujemy czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
I nasze pyszne babeczki gotowe :)
Polecam, są puszyste, wilgotne i bardzo ładnie wyglądają. Nadają się na każdą okazję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko