Cześć Kochani, dziś zapraszam Was ma kolejne pyszne ciasto. Tym razem to ciasto orzechowo-jabłkowe z kremem. Na pierwszy rzut oka może się wydawać czasochłonne i trudne, ale absolutnie takie nie jest. Bardzo ładnie wygląda, jest wysokie. Super nada się na świąteczny stół lub po prostu na spotkanie rodzinne czy do kawki. Składa się z biszkoptu orzechowego, kremu, kakaowych herbatników, jabłek. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Polecam serdecznie i zapraszam
Tradycyjnie zapraszam Was też na film z jego wykonaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
blaszka 25x35cm
***używam szklanki 250ml***
BISZKOPT ORZECHOWY
-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-200g drobno zmielonych orzechów włoskich
KREM
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-1 kopiasta łyżka maki pszennej tortowej
-1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
-250g masła
-2 cukry waniliowe
JABŁKA
-1,5 kg jabłek waga po obraniu
-3 łyżki galaretki cytrynowej
POLEWA
-100g czekolady mlecznej lub deserowej
-40g masła
-5 łyżek mleka
DODATKOWO
-herbatniki kakaowe ok 400g
-orzechy do posypania
Na początek polecam zrobić bazę kremu
Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, 3/4 szkl cukru, łyżkę mąki ziemniaczanej i pszennej tortowej, 2 cukry waniliowe wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy mieszając by się nie przypaliło. Powstały budyń studzimy.
BISZKOPT ORZECHOWY
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.
Chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtko jedno po drugim.
Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.
Aby biszkopt miał ładniejszy kolor dodajemy łyżkę kakao.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 25-30 minut do suchego patyczka.
Studzimy i kroimy na dwa spody.
JABŁKA
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach.
Mamy mieć 1,5 kg startych jabłek.
Jabłka prażymy do gładkiej konsystencji ok 15 minut (czas prażenia zależny jest od odmiany jabłek, jak jabłka są miękkie szybko się uprażą jak twarde trzeba prażyć dłużej) ja użyłam odmiany Ligol
Do uprażonych jabłek dodajemy 3 łyżki galaretki cytrynowej dokładnie mieszamy i studzimy.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń (też w temp pokojowej) dokładnie miksujemy do połączenia.
SKŁADANIE CIASTA
Pierwszy spód orzechowy możemy nasączyć lekko mocną herbatą (nie jest to konieczne ale polecam to zrobić, bo wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne)
Wykładamy połowę kremu, na kremie układamy herbatniki,
na herbatniki wykładamy jabłka, na jabłka znów warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu i na krem dajemy drugi spód orzechowy.
Składniki na polewę dajemy do miseczki, wstawiamy na 1 minutę do mikrofali lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Mieszamy do jednolitej konsystencji, polewamy ciasto i na koniec posypujemy orzechami.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by smaki się przegryzły a herbatniki namiękły.
I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, jest wysokie, mięciutkie. Rozpływa się w ustach.
Idealne na każdą okazje, polecam gorąco.
Wygląda pysznie dziękuję za przepis zrobię na święta
OdpowiedzUsuńbardzo polecam 😊
UsuńFajny przepis jednak w wykonaniu nie ma dodania orzechów do biszkopta tylko mowa o kakao.
OdpowiedzUsuńJabłek się nie zapieka?
OdpowiedzUsuń