Cześć Kochani, czas na kolejne rewelacyjne ciasto. Tym razem to Szyszkowy król. Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym w kajmaku Całość pięknie wygląda i super smakuje. Bardzo lubię takie smaki, wiec serdecznie zachęcam Was do zrobienia tego ciasta. jest łatwe i na prawdę pyszne
zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-6 jajek
-3/4 skl cukru
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-125ml wody
-1/2 szkl cukru
-cukier waniliowy
-2 szkl mleka w proszku
-200g masła
DODATKOWO
-ok 500 kajmaku
-2 szkl ryżu preparowanego
-dżem porzeczkowy
BISZKOPT
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM
Do garnka dajemy 125ml mleka, pół szklanki cukru i cukier waniliowy- zagotowujemy i studzimy
Następnie masło w temp pokojowej ucieramy chwilę na puch, dodajemy mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrami-wszystko razem miksujemy na gładki krem.
Pierwszy spód biszkoptowy możemy lekko nasączyć kawą, potem smarujemy go cienką warstwą dżemu porzeczkowego
wykładamy krem, przykrywamy drugim spodem, który też możemy lekko nasączyć kawą.
Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową i wykładamy na ciasto, wyrównując i uciskając
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc lub na kilka godzin.
Ciasto pięknie się roi, górna warstwa z ryżu jest scalona, nic się nie rozsypuje.
Krem jest gęsty, ciasto jest stabilne i ładnie się kroi
Smakuje rewelacyjnie, na prawdę bardzo polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko