.

.

czwartek, 6 lutego 2025

ciasto SZYSZKOWY KRÓL+FILM

 Cześć Kochani, czas na kolejne rewelacyjne ciasto. Tym razem to Szyszkowy król. Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem preparowanym w kajmaku Całość pięknie wygląda i super smakuje. Bardzo lubię takie smaki, wiec serdecznie zachęcam Was do zrobienia tego ciasta. jest łatwe i na prawdę pyszne 





zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 




SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm   używam szklanki 250ml


BISZKOPT 

-6 jajek

-3/4 skl cukru

-0,5 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


KREM

-125ml wody

-1/2  szkl cukru

-cukier waniliowy

-2 szkl mleka w proszku

-200g masła


DODATKOWO

-ok 500 kajmaku

-2 szkl ryżu preparowanego

-dżem porzeczkowy 



BISZKOPT


Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.



Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.







KREM

Do garnka dajemy 125ml mleka, pół szklanki cukru i cukier waniliowy- zagotowujemy i studzimy

Następnie masło w temp pokojowej ucieramy chwilę na puch, dodajemy mleko w proszku i ostudzone mleko z cukrami-wszystko razem miksujemy na gładki krem.




Pierwszy spód biszkoptowy możemy lekko nasączyć kawą, potem smarujemy go cienką warstwą dżemu porzeczkowego


wykładamy krem, przykrywamy drugim spodem, który też możemy lekko nasączyć kawą.



Ryż preparowany mieszamy z masą kajmakową i wykładamy na ciasto, wyrównując i uciskając






Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc lub na kilka godzin.

Ciasto pięknie się roi, górna warstwa z ryżu jest scalona, nic się nie rozsypuje.

Krem jest gęsty, ciasto jest stabilne i ładnie się kroi

Smakuje rewelacyjnie, na prawdę bardzo polecam 




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko