.

.

czwartek, 6 marca 2025

CIASTO ŁACIATE z masą sernikową- wspaniałe i delikatne (sernik na łaciatym cieście) +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezentacyjne ciasto, idealne na każdą okazję -ciasto łaciate z masą sernikową. Jest wysokie, delikatne, rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda i jest łatwe do zrobienia.






Mamy tu klasyczne smaki czyli dwukolorowe ciasto przełożone masą serową, całość polana jest polewą czekoladową

Bardzo polecam, ciasto jest na prawdę wspaniałe

zapraszam też na film




SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

*używam szklanki 250ml


ciasto białe:

- 6 białek (żółtka odkładamy do masy serowej)

- 200 g cukru

- 50 g mąki pszennej tortowej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



ciasto ciemne

- 6 jaj

- ¾ szklanki cukru

- szklanka mąki pszennej tortowej

- 2 łyżki kakao

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


MASA SEROWA

-1 kg sera z wiaderka 

-200g masła

-0,5 szkl mleka

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-1  szkl cukru

-6 żółtek (tych, które zostały nam z białego ciasta)


POLEWA

-150g czekolady deserowej

-40g masła

-5 łyżek mleka


CIASTO ŁACIATE


Najpierw robimy ciasto białe

żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę

żółtka odkładamy do masy serowej

Gdy białka są ubite stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy i dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz ocet-delikatnie mieszamy




CIASTO CIEMNE

żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka

Przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy




Dno blaszki (ok 25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne (polecam też przejechać po cieście trzonkiem łyżki żeby jeszcze ładniej wyglądało-odsyłam do filmu)









Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut, ciasto pięknie wyrasta 

Ciasto studzimy i kroimy na trzy spody-pięknie wygląda w przekroju




MASA SEROWA


w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i cukier, następnie dodajemy ser-mieszamy 

dodajemy pozostałe z białego ciasta żółtka i mieszamy. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w 125ml mleka i gotujemy mieszając do zgęstnienia 



Od razu gorąca masą przekładamy blaty ciasta, ciasto od razu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia





Ważne by spody otrzymały z gorącej masy wilgoć


Gdy ciasto będzie zimne robimy polewę

składniki na polewę czyli czekoladę, masło i mleko dajemy do miseczki i podgrzewamy nad kąpielą wodną albo dajemy do mikrofali na ma mocy na 1 minutę, mieszamy do gładkiej konsystencji (czekolada powinna być dobrej jakości)



Polewamy ciasto, ja dodatkowo ozdobiłam je białą czekoladą za pomocą woreczka




Ciasto musi postać w lodówce minimum 12 godzimy 

Przepięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, stabilne, piękne wygląda i rewelacyjnie smakuje 

bardzo gorąco polecam, jest idealne na każdą okazje czy to Wielkanoc, imieniny, rodzinne spotkanie itp 



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko