Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezentacyjne ciasto, idealne na każdą okazję -ciasto łaciate z masą sernikową. Jest wysokie, delikatne, rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda i jest łatwe do zrobienia.
Mamy tu klasyczne smaki czyli dwukolorowe ciasto przełożone masą serową, całość polana jest polewą czekoladową
Bardzo polecam, ciasto jest na prawdę wspaniałe
zapraszam też na film
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
*używam szklanki 250ml
ciasto białe:
- 6 białek (żółtka odkładamy do masy serowej)
- 200 g cukru
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto ciemne
- 6 jaj
- ¾ szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
-1 kg sera z wiaderka
-200g masła
-0,5 szkl mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-1 szkl cukru
-6 żółtek (tych, które zostały nam z białego ciasta)
POLEWA
-150g czekolady deserowej
-40g masła
-5 łyżek mleka
CIASTO ŁACIATE
Najpierw robimy ciasto białe
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę
żółtka odkładamy do masy serowej
Gdy białka są ubite stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy i dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz ocet-delikatnie mieszamy
CIASTO CIEMNE
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
Przesiewamy mąkę, proszek i kakao-delikatnie mieszamy
Dno blaszki (ok 25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i naprzemiennie wykładamy ciasto jasne i ciemne (polecam też przejechać po cieście trzonkiem łyżki żeby jeszcze ładniej wyglądało-odsyłam do filmu)
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut, ciasto pięknie wyrasta
Ciasto studzimy i kroimy na trzy spody-pięknie wygląda w przekroju
MASA SEROWA
w garnku rozpuszczamy na małym ogniu masło i cukier, następnie dodajemy ser-mieszamy
dodajemy pozostałe z białego ciasta żółtka i mieszamy. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w 125ml mleka i gotujemy mieszając do zgęstnienia
Od razu gorąca masą przekładamy blaty ciasta, ciasto od razu przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystudzenia
Ważne by spody otrzymały z gorącej masy wilgoć
Gdy ciasto będzie zimne robimy polewę
składniki na polewę czyli czekoladę, masło i mleko dajemy do miseczki i podgrzewamy nad kąpielą wodną albo dajemy do mikrofali na ma mocy na 1 minutę, mieszamy do gładkiej konsystencji (czekolada powinna być dobrej jakości)
Polewamy ciasto, ja dodatkowo ozdobiłam je białą czekoladą za pomocą woreczka
Ciasto musi postać w lodówce minimum 12 godzimy
Przepięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, stabilne, piękne wygląda i rewelacyjnie smakuje
bardzo gorąco polecam, jest idealne na każdą okazje czy to Wielkanoc, imieniny, rodzinne spotkanie itp
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko