.

.

niedziela, 16 marca 2025

Lazania z mięsem mielonym i beszamelem-pyszne danie (Lasagne) +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na cos innego niż ciasto 

Tym razem przygotujemy pyszną, dużą Lazanię czyli danie z makaronu, z sosem bolońskim i beszamelem.

Danie idealnie nada się na obiad, można je spokojnie odgrzać na drugi dzień

Ja swoją lazanię zrobiłam w dużej blaszce, ilość składników idealnie wystarcza na taką właśnie wielkość

Pyszna, aromatyczna, bardzo polecam bo przepis jest świetny 





zapraszam też na film z przygotowaniem lazanii na moim kanale Youtube 



SKŁADNIKI

***ja lazanię piekłam w blaszce 25x35cm

SOS 

-1000 g mięsa mielonego

 (u mnie łopatka wieprzowa) 

-2 małe  cebule

-4 duże ząbki czosnku

-passata pomidrowa ok 700g duża butelka

-zioła prowansalskie

-sól, pieprz do smaku

-olej


BESZAMEL 

-100g masła

-4 łyżki mąki pszennej

-1,5 szkl. mleka

-3/4 szkl. śmietanki 30%

-gałka muszkatołowa ok pół łyżeczki

-sól, pieprz


DODATKOWO 

-makaron lasagne 1 opakowanie 500g

-ser żółty ok 350-400g 



cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli 

dodajemy zmiażdżony czosnek, chwilę smażymy



dodajemy mięso mielone  i dalej smażymy mieszając



po ok 10 minutach dodajemy passatę i całość gotujemy na małym ogniu ok 30 minut 



gdy sos wyraźnie się zredukuje dodajemy sól pieprz i zioła prowansalskie mieszamy 




BESZAMEL

masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę-mieszamy żeby nie było grudek



 dodajemy mleko ze śmietanką i gotujemy mieszając do zgęstnienia

doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową



SKŁADANIE LAZANII

płatki makaronu moczymy w wodzie i układamy 6 sztuk na warstwę, smarujemy cienko beszamelem




na beszamel wykładamy sos mięsny, posypujemy startym serem-tak samo robimy kolejne warstwy 


warstwy to makaron, beszamel, sos, ser, makaron, beszamel, sos, ser, makaron, beszamel, sos, ser, makaron,beszamel, ser 

mamy mieć 4 warstwy makaronu 

ostatnią warstwą ma być beszamel-posypujemy go serem albo mozarellą



Lazanię wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35-40 minut 




najlepiej się kroi gdy troszkę ostygnie 

i gotowe, pyszne, sycące danie na obiad, aromatyczne 
bardzo polecam i życzę smacznego 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko