Cześć Kochani, dziś zapraszam na cos innego niż ciasto
Tym razem przygotujemy pyszną, dużą Lazanię czyli danie z makaronu, z sosem bolońskim i beszamelem.
Danie idealnie nada się na obiad, można je spokojnie odgrzać na drugi dzień
Ja swoją lazanię zrobiłam w dużej blaszce, ilość składników idealnie wystarcza na taką właśnie wielkość
Pyszna, aromatyczna, bardzo polecam bo przepis jest świetny
zapraszam też na film z przygotowaniem lazanii na moim kanale Youtube
SKŁADNIKI
***ja lazanię piekłam w blaszce 25x35cm
SOS
-1000 g mięsa mielonego
(u mnie łopatka wieprzowa)
-2 małe cebule
-4 duże ząbki czosnku
-passata pomidrowa ok 700g duża butelka
-zioła prowansalskie
-sól, pieprz do smaku
-olej
BESZAMEL
-100g masła
-4 łyżki mąki pszennej
-1,5 szkl. mleka
-3/4 szkl. śmietanki 30%
-gałka muszkatołowa ok pół łyżeczki
-sól, pieprz
DODATKOWO
-makaron lasagne 1 opakowanie 500g
-ser żółty ok 350-400g
cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszkli
dodajemy zmiażdżony czosnek, chwilę smażymy
dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając
po ok 10 minutach dodajemy passatę i całość gotujemy na małym ogniu ok 30 minut
gdy sos wyraźnie się zredukuje dodajemy sól pieprz i zioła prowansalskie mieszamy
BESZAMEL
masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę-mieszamy żeby nie było grudek
dodajemy mleko ze śmietanką i gotujemy mieszając do zgęstnienia
doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
SKŁADANIE LAZANII
płatki makaronu moczymy w wodzie i układamy 6 sztuk na warstwę, smarujemy cienko beszamelem
na beszamel wykładamy sos mięsny, posypujemy startym serem-tak samo robimy kolejne warstwy
warstwy to makaron, beszamel, sos, ser, makaron, beszamel, sos, ser, makaron, beszamel, sos, ser, makaron,beszamel, ser
mamy mieć 4 warstwy makaronu
ostatnią warstwą ma być beszamel-posypujemy go serem albo mozarellą
Lazanię wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35-40 minut
najlepiej się kroi gdy troszkę ostygnie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko