.

.

czwartek, 27 marca 2025

pieczone pierożki z ciasta drożdżowo twarogowego nadziewane pieczarkami i serem +FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z rewelacyjną przekąską, która wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Mowa o przepysznych pieczonych pierożkach z wspaniałego, delikatnego ciasta drożdżowo twarogowego. Są one niesamowicie leciutkie, puszyste, smakują po prostu wspaniale

Można je zrobić z dowolnym nadzieniem, ja zrobiłam z pieczarkami i serem żółtym

Są pyszne posmakują na pewno dużym i małym, musicie ich spróbować 





Zapraszam tradycyjnie na film i na mój kanał youtube



SKŁADNIKI 

* z tych proporcji wyszło mi ok 35 sztuk


NADZIENIE


-250g pieczarek

-250g żółtego sera

-pół cebuli

-sól, pieprz

-troszkę masła


CIASTO 

-250g białego sera chudego

-8 łyżek mleka

-8 łyżek oleju

-1 jajko

-1 łyżka cukru

-1 łyżeczka, płaska soli

-40 dag mąki , i trochę do podsypowania

-3 dag świeżych drożdży


DODATKOWO

-1 jajko

-bazylia do posypania




cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle


dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości-studzimy

ser żółty trzemy i dodajemy zimne pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy



do miski dajemy 250g sera białego chudego, 8 łyżek mleka, 8 łyżek oleju

miksujemy do połączenia


wkruszamy drożdże

dodajemy jajko


miksujemy do rozpuszczenia drożdży




dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei, można trochę podsypać mąką



przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok 30 minut


gdy ciasto podrośnie urywamy kawałek, wałkujemy dość cienko i kroimy na kwadraty

na kwadrat dajemy trochę nadzienia, sklejamy dokładnie 






pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem

oprószamy bazylią i odkładamy na ok 10 min do napuszenia




wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 min na złoty kolor




niesamowicie leciutkie, pyszne na ciepło i zimno,bardzo polecam musicie koniecznie je zrobić 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko