.

.

wtorek, 17 czerwca 2025

Przepyszne ciasto z truskawkami bez pieczenia , delikatne i kremowe+FILM

 cześć kochani, dziś zapraszam na wspaniałe i bardzo łatwe ciasto z truskawkami bez pieczenia.

Warstwy biszkoptów przełożone budyniem i pianką truskawkową. Ciasto wieńczy warstwa truskawek zatopionych w galaretce. Ciasto jest przepyszne, kremowe, pięknie wygląda, zapraszam







zapraszam też na film krok po kroku 



SKŁADNIKI

blaszka 25x35cm

używam szkanki 250ml 


MASA BUDYNIOWA


-1 litr mleka

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka

-2 łyżki mąki pszennej tortowej

-niepełna szklanka cukru

-150 masła



ŚMIETANKA TRUSKAWKOWA


-1 galaretka truskawkowa (taka na 500ml wody)

-125 ml wrzątku

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-4 kopiaste łyżki cukru pudru


DOATKOWO


-ok 300g truskawek

-2 galaretki truskawkowe

-750ml wrzątku

-ok 400g okrągłych biszkoptów




dno blaszki wykładamy biszkoptami



do garnka dajemy 750ml mleka i masło-podgrzewamy

do miski dajemy 250ml mleka, 2budynie i cukier-miksujemy

wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy do zgęstnienia-mieszamy żeby się nie przypaliło



od razu gorącą masę wykładamy na biszkopty

układamy na niej biszkopty, przykrywamy ściereczką do wystudzenia




galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 125ml wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy

schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder 

dodajemy zimną galaretkę chwilkę miksujemy


masę od razu wykładamy na ciasto-wstawiamy do lodówki



gdy masa stężeje układamy na niej plasterki truskawek




2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku, studzimy, tężejącą wykładamy na truskawki

ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc 




jest bardzo stabilne, pięknie się kroi i smakuje rewelacyjnie





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko