.

.

czwartek, 26 czerwca 2025

Królowa Ciast Pychotka/Pani Walewska na dużą blaszkę najlepszy przepis +FILM

 Cześć Kochani , dziś zapraszam na klasyk-ciasto Pychotka/Pani Walewska 

Wspaniałe, łatwe, zawsze się udaje, smakuje nieziemsko. Pięknie wygląda, idealne na specjalne okazje, ale też jako ciasto do kawy :)






Składa się z dwóch takich samych spodów przełożonych kremem. Spód to ciasto kruche, dżem porzeczkowy, beza posypana orzechami i płatkami migdałowymi. Cudowne ciasto jak z najlepszej cukierni

zapraszam 


Zapraszam też na film krok po kroku 




SKŁADNIKI:  *przepis na dużą blachę ok 25x35

 CIASTO:

 -2,5 szkl mąki pszennej tortowej 

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżka cukru waniliowego

-1/2 szkl cukru pudru

-200g masła lub margaryny

-4 żółtka (białka odkładamy o bezy)

-ok 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%


DODATKOWO

-1 szklanka cukru 

-2łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżki octu jabłkowego

-1 słoiczek dżemu porzeczkoweo

-ok szklanka posiekanych orzechów włoskich

-płatki migdałowe




KREM 

-1000ml mleka

-2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej

-4 żółtka (białka odkładamy do druiej bezy)

-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru

-3/4 szkl cukru

- 200g masła



do miski dajemy 4 żółtka, 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka, 250ml mleka

dodajemy 3/4 szkl cukru-wszystko miksujemy żeby nie było grudek 



750 ml mleka zagotowujemy i na gotujące wylewamy przygotowaną masę

gotujemy do zgęstnienia, powstały budyń studzimy



z podanych składników zagniatamy ciasto,




 białka odkładamy do osobnej miski

powstałe ciasto dzielimy na 2 części

pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią  blaszkę 

smarujemy połową dżemu 



4 białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy pół szklanki cukru, miksujemy do jego rozpuszczenia, ok  minut

dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu 

wykładamy bezę na dżem

posypujemy posiekanymi drobno orzechami i płatkami migdałowymi



wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut, beza powinna być z wierzchu chrupiąca


identycznie postępujemy z drugą połową składników, czyli drugą część ciasta wałkujemy, smarujemy drugą połową dżemu, robimy bezę z pozostałych 4 białek, połowy szkl cukru itd 


mamy mieć dwa takie same spody

masło w temperaturze pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń w temp pokojowej



ostudzone spody przekładamy kremem




ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc Ciasto jest pyszne, bardzo ładnie i elegancko wygląda. Pięknie się kroi.

Polecam każdemu by wypróbował przepis bo warto, jest niezwykle proste, zawsze wychodzi :-)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko