Cześć Kochani , dziś zapraszam na klasyk-ciasto Pychotka/Pani Walewska
Wspaniałe, łatwe, zawsze się udaje, smakuje nieziemsko. Pięknie wygląda, idealne na specjalne okazje, ale też jako ciasto do kawy :)
Składa się z dwóch takich samych spodów przełożonych kremem. Spód to ciasto kruche, dżem porzeczkowy, beza posypana orzechami i płatkami migdałowymi. Cudowne ciasto jak z najlepszej cukierni
zapraszam
Zapraszam też na film krok po kroku
SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę ok 25x35
CIASTO:
-2,5 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szkl cukru pudru
-200g masła lub margaryny
-4 żółtka (białka odkładamy o bezy)
-ok 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
DODATKOWO
-1 szklanka cukru
-2łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki octu jabłkowego
-1 słoiczek dżemu porzeczkoweo
-ok szklanka posiekanych orzechów włoskich
-płatki migdałowe
KREM
-1000ml mleka
-2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
-4 żółtka (białka odkładamy do druiej bezy)
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-3/4 szkl cukru
- 200g masła
do miski dajemy 4 żółtka, 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka, 250ml mleka
dodajemy 3/4 szkl cukru-wszystko miksujemy żeby nie było grudek
750 ml mleka zagotowujemy i na gotujące wylewamy przygotowaną masę
gotujemy do zgęstnienia, powstały budyń studzimy
z podanych składników zagniatamy ciasto,
białka odkładamy do osobnej miski
powstałe ciasto dzielimy na 2 części
pierwszą część wałkujemy i wykładamy nią blaszkę
smarujemy połową dżemu
4 białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy pół szklanki cukru, miksujemy do jego rozpuszczenia, ok minut
dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu
wykładamy bezę na dżem
posypujemy posiekanymi drobno orzechami i płatkami migdałowymi
wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut, beza powinna być z wierzchu chrupiąca
identycznie postępujemy z drugą połową składników, czyli drugą część ciasta wałkujemy, smarujemy drugą połową dżemu, robimy bezę z pozostałych 4 białek, połowy szkl cukru itd
mamy mieć dwa takie same spody
masło w temperaturze pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy budyń w temp pokojowej
ostudzone spody przekładamy kremem
ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc Ciasto jest pyszne, bardzo ładnie i elegancko wygląda. Pięknie się kroi.
Polecam każdemu by wypróbował przepis bo warto, jest niezwykle proste, zawsze wychodzi :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko