.

.

czwartek, 5 czerwca 2025

Najlepsze, błyskawiczne ciasto z rabarbarem i kruszonką +FILM

 Cześć Kochani, jako, że sezon na rabarbar w pełni zapraszam Was dziś na po prostu rewelacyjne ciasto z rabarbarem i kruszonką pieczone w ciekawy sposób. Ciasto jest łatwe, błyskawiczne do zrobienia, aromatyczne.











Bardzo pulchniutkie, u góry ma dużo chrupiącej słodkiej kruszonki która idealnie współgra z rabarbarem, który ma lekko kwaskowy smak. Polecam serdecznie ciasto jest szybkie, łatwe, tanie i po prostu wspaniałe 


zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI 


Blaszka 25x35cm 

używam szklanki 250ml 


CIASTO 


 -7 jajek

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej

-3/4 szkl cukru

-150ml oleju

-100ml mleka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-cukier waniliowy



DODATKOWO

-ok 300g pokrojonego rabarbaru


KRUSZONKA

-100g masła lub margaryny

-ok 0,5 szkl cukru

-cukier waniliowy

-mąka ile zabierze



jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, ok 7 minut


dodajemy 2,5 szkl mąki, cukier waniliowy, proszek do pieczenia

dodajemy mleko, olej i wszystko miksujemy na gładkie ciasto




ok 2/3 ciasta wylewamy do blaszki 

 wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok 15 minut do lekkiego zezłocenia 



do miski dajemy składniki

na kruszonkę i wyrabiamy do sypkiej konsystencji dodając mąkę 


od razu na gorące, podpieczone  ciasto wykładamy pokrojony rabarbar 



rabarbar polewamy resztą ciasta posypujemy kruszonką 





i pieczemy jeszcze ok 30-35 min w temp 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu



i gotowe, ciasto jest wspaniałe, pulchne, delikatne, kwaskowy smak rabarbaru idealnie komponuje się ze słodką, chrupiącą kruszonką.

Polecam serdecznie i życzę smacznego 






















3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko