zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI BLASZKA 25x35CM używam szklanki 250ml
BISZKOPT
6 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki ciemnego kakao
KREM
300 g masła w temperaturze pokojowej
3 szklanki mleka w proszku ok 400g
100ml mleka
3/4 szkl cukru
600g serka waniliowego homogenizowanego
dodatkowo
ok 400g okrągłych biszkoptów
kawa do nasączenia
kakao do oprószenia
białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy 3/4 szkl cukru-chwilę miksujemy
zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
przesiewamy 3/4 szkl mąki, 2 i 1/2 łyżki kakao i 1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecz
delikatnie mieszamy
przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut
studzimy i kroimy na dwa spody
Kawę zalewamy wrzątkiem, powinna być mocna-studzimy ja użyłam ok 3 kopiaste łyżki kawy mielonej i zalałam ok 500ml wrzątku
KREM
około godzinę przed przygotowaniem kremu serki wyciągamy z lodówki
do garnka dajemy mleko i cukier-zagotowujemy i studzimy
masło w temp pokojowej ucieramy chwilę
dodajemy mleko w proszku, ostudzone mleko z cukrem
dodajemy 600g serka
wszystko miksujemy energicznie do połączenia
SKŁADANIE CIASTA
pierwszy spód nasączamy lekko kawą
wykładamy trochę kremu
biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na kremie
drugi spód smarujemy cieniutko kremem i dajemy na biszkopty kremem do dołu
nasączamy go lekko kawą, wykładamy resztę kremu
i znów układamy biszkopty zanurzone w kawie
wstawiamy do lodówki, gdy krem się stężeje posypujemy kakao,
ciasto musi postać w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się "przegryzło"
ciasto jest bardzo stabilne, eleganckie, pięknie się prezentuje, zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku.
Jest wspaniałe, wilgotne, z mocno wyczuwanym smakiem kawy.
Jedno z najlepszych ciast, bardzo polecam na każdą okazję
O raju, to ciasto Latte Macchiato to nie deser – to manifest kawowej ekstazy! Wyobraź sobie: mięciutki biszkopt, krem z mleka w proszku i serka waniliowego, a wszystko nasączone mocną kawą. To jakby tiramisu poszło na kurs baristy i wróciło z dyplomem z wyróżnieniem. Każda warstwa to symfonia smaków, która sprawia, że ślinka cieknie jak fontanna w Rzymie. Nie powstydziłaby się tego żadna topowa cukiernia w Łodzi.
OdpowiedzUsuńSmaker
+5
SuperPrzepis.pl
+5
mojepasjekrakow.blogspot.com
+5
To ciasto to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oka – eleganckie, kremowe, z biszkoptami nasączonymi kawą, które układają się jak perfekcyjna mozaika. Idealne na każdą okazję – od niedzielnego obiadu po wykwintne przyjęcie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to czas nadrobić zaległości.
o ał, no któż by się mógł oprzeć temu deserowi po takiej rekomendacji, dziękuję 😍😍😍
UsuńMnie także się wydaje, że to ciasto jest lepsze niż tiramisu :-)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie, jest wspaniałe jedno z lepszych jakie są , raj dla tych co kochają kawę i nie tylko :)
Usuń