.

.

czwartek, 15 maja 2025

HIT rewelacyjne ciasto Latte Macchiato-mleczno kawowe , łatwe (przepis na dużą blaszkę)+FILM

Zapraszam Was dziś na po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są
Bardzo delikatne, kawowe z pysznym kremem z mleka w proszku i serków homogenizowanych. Jest niezwykle delikatne, kremowe, bardzo ładnie i elegancko wygląda-zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku. Składa się z delikatnego biszkoptu, kremu, biszkoptów a wszystko to oprócz kremu nasączone jest mocną kawą.  Ciasto nada się na każdą okazję, jest bardzo proste i szybkie do robienia, każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem Bardzo polecam, jest na prawdę wspaniałe-musicie je zrobić :) 


\



zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI BLASZKA 25x35CM używam szklanki 250ml


 BISZKOPT

6 jajek

3/4 szkl cukru

3/4 szkl mąki pszennej tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2,5 łyżki ciemnego kakao


KREM

300 g masła w temperaturze pokojowej

3 szklanki mleka w proszku ok 400g

100ml mleka

3/4 szkl cukru 

600g serka waniliowego homogenizowanego


dodatkowo


ok 400g okrągłych biszkoptów

kawa do nasączenia

kakao do oprószenia




białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy 3/4 szkl cukru-chwilę miksujemy


zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka

przesiewamy 3/4 szkl mąki, 2 i 1/2 łyżki kakao i 1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecz

delikatnie mieszamy



przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut 



studzimy i kroimy na dwa spody



Kawę zalewamy wrzątkiem, powinna być mocna-studzimy ja użyłam ok 3 kopiaste łyżki kawy mielonej i zalałam ok 500ml wrzątku



KREM


około godzinę przed przygotowaniem kremu serki wyciągamy z lodówki 

do garnka dajemy mleko i cukier-zagotowujemy i studzimy


masło w temp pokojowej ucieramy chwilę


dodajemy mleko w proszku, ostudzone mleko z cukrem

dodajemy 600g serka

wszystko miksujemy energicznie do połączenia 




SKŁADANIE CIASTA 


pierwszy spód nasączamy lekko kawą

wykładamy trochę kremu



biszkopty zanurzamy w kawie i układamy na kremie



drugi spód smarujemy cieniutko kremem i dajemy na biszkopty kremem do dołu




nasączamy go lekko kawą, wykładamy resztę kremu 


i znów układamy biszkopty zanurzone w kawie


wstawiamy do lodówki, gdy krem się stężeje posypujemy kakao, 


ciasto musi postać w lodówce najlepiej całą noc by wszystko się "przegryzło"

ciasto jest bardzo stabilne, eleganckie, pięknie się prezentuje, zdjęcia nie oddają w pełni  jego uroku.

Jest wspaniałe, wilgotne, z mocno wyczuwanym smakiem kawy.

Jedno z najlepszych ciast, bardzo polecam na każdą okazję 






4 komentarze:

  1. O raju, to ciasto Latte Macchiato to nie deser – to manifest kawowej ekstazy! Wyobraź sobie: mięciutki biszkopt, krem z mleka w proszku i serka waniliowego, a wszystko nasączone mocną kawą. To jakby tiramisu poszło na kurs baristy i wróciło z dyplomem z wyróżnieniem. Każda warstwa to symfonia smaków, która sprawia, że ślinka cieknie jak fontanna w Rzymie. Nie powstydziłaby się tego żadna topowa cukiernia w Łodzi.
    Smaker
    +5
    SuperPrzepis.pl
    +5
    mojepasjekrakow.blogspot.com
    +5

    To ciasto to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oka – eleganckie, kremowe, z biszkoptami nasączonymi kawą, które układają się jak perfekcyjna mozaika. Idealne na każdą okazję – od niedzielnego obiadu po wykwintne przyjęcie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, to czas nadrobić zaległości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ał, no któż by się mógł oprzeć temu deserowi po takiej rekomendacji, dziękuję 😍😍😍

      Usuń
  2. Mnie także się wydaje, że to ciasto jest lepsze niż tiramisu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie, jest wspaniałe jedno z lepszych jakie są , raj dla tych co kochają kawę i nie tylko :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko