.

.

czwartek, 18 marca 2021

Pyszna babka cytrynowa, puszysta i szybka (zawsze wychodzi)+FILM

 Wielkanoc coraz bliżej, więc zapraszam na pyszną babkę cytrynową, do zrobienia w kilka chwil.





Babka pięknie wyrasta, jest puszysta i zawsze się udaje, Można ją polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem


Zapraszam na film



SKŁADNIKI

*piekłam w formie o górnej średnicy 23cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** -5 jajek -3/4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej -100g rozpuszczonego i ostudzonego masła -0,5 szkl mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z jednej dużej cytryny -kilka kropel aromatu cytrynowego LUKIER CYTRYNOWY -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder


Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Trzeba to robić dość długo.


Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat i ostudzone masło-wszystko miksujemy do połączenia.


Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) posypujemy bułką tartą Ciasto przelewamy do formy,



wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu.


Gorącą babkę wyciągamy z formy. Studzimy


Ostudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem




I gotowe :) Bardzo polecam, babka jest pyszna, łatwa i szybka do zrobienia.






Zapraszam jeszcze raz na film



6 komentarzy:

  1. SUPER! Zrobiłam i się zajadaliśmy :-) Dziękuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka była smaczna, jednak nie wyrosła im taka wysoka i wyglądała jakby środek wylał się na wierzch. Ciekawe czemu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Miniewyrosła widzisz i jednak nie zawsze wychodzi 😭😭😭😭😭😭😭

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie jest to wina przepisu, bo jego jestem pewna na 100%, albo coś nie tak z piekarnikiem, albo za mało proszku do pieczenia, łyżeczki powinny być pełne...jajka może za krótko ubijane. Na pewno jakaś przyczyna jest.

      Usuń
  4. Super przepis babka wyszla bardzo dobra i wysoka pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko