Wielkanoc coraz bliżej, więc zapraszam na pyszną babkę cytrynową, do zrobienia w kilka chwil.
Babka pięknie wyrasta, jest puszysta i zawsze się udaje, Można ją polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Zapraszam na film
SKŁADNIKI
*piekłam w formie o górnej średnicy 23cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** -5 jajek -3/4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej -100g rozpuszczonego i ostudzonego masła -0,5 szkl mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -sok z jednej dużej cytryny -kilka kropel aromatu cytrynowego LUKIER CYTRYNOWY -sok z połowy cytryny -łyżka wody -cukier puder
Jajka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Trzeba to robić dość długo.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny, aromat i ostudzone masło-wszystko miksujemy do połączenia.
Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną) posypujemy bułką tartą Ciasto przelewamy do formy,
wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Gorącą babkę wyciągamy z formy. Studzimy
Ostudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
SUPER! Zrobiłam i się zajadaliśmy :-) Dziękuje :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :)
UsuńBabka była smaczna, jednak nie wyrosła im taka wysoka i wyglądała jakby środek wylał się na wierzch. Ciekawe czemu...
OdpowiedzUsuńMiniewyrosła widzisz i jednak nie zawsze wychodzi 😭😭😭😭😭😭😭
OdpowiedzUsuńNa pewno nie jest to wina przepisu, bo jego jestem pewna na 100%, albo coś nie tak z piekarnikiem, albo za mało proszku do pieczenia, łyżeczki powinny być pełne...jajka może za krótko ubijane. Na pewno jakaś przyczyna jest.
UsuńSuper przepis babka wyszla bardzo dobra i wysoka pozdrawiam
OdpowiedzUsuń