Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na HIT-obłędnie pyszne ciasto z jagodami i kremem :) Ciasto Jagódka :) Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze cudownie smakuje. Jest bardzo łatwe i na każdym zrobi wrażenie.
Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
Używam szklanki 250ml
CIASTO KAKAOWE
baza
-3/4 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl oleju
-4 pełne łyżki kakao
-6 jajek
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej ok 300g
MASA JAGODOWA
-ok 250g jagód leśnych
-750g sera z wiaderka lub serka homogenizowanego naturalnego
-330ml śmietanki 30 lub 36%
-2,5 łyżki żelatyny
-150ml wrzątku
-1,5 szkl mleka w proszku
-1 szkl cukru pudru 170g
MASA ŚMIETANKOWA
-330ml śmietanki 30 lub 36%
-250g serka mascarpone
-4 kopiaste łyżki cukru pudru
Na początek zrobimy bazę ciasta
do garnka dajemy wodę, cukier, olej i kakao-mieszamy i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i studzimy
Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę-odkładamy ją
Żółtka ubijamy na gęsty kogel mogel z 1/3 szkl cukru
dodajemy ostudzoną masę kakaową-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek i sodę-miksujemy.
Na koniec dodajemy pianę z białek-delikatnie mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia-wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut do suchego patczka.
Ciasto studzimy, ścinamy górę-ciasto z góry kruszymy do miseczki i odkładamy na później.
W ostudzonym cieście kakaowym robimy otwory (nie na wylot) np drylownicą do jabłek czy tylką.
Ciasto z otworów też kruszymy i dodajemy do tego, które ścięliśmy z góry ciasta.
MASA JAGODOWA
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wozie, dokładnie mieszamy i studzimy
Jagody blendujemy
śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy 750g sera z wiaderka (może być tez serek homogenizowany naturalny)
miksujemy, dodajemy jagody-miksujemy. Dodajemy mleko w proszku-miksujemy.
Na koniec dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy do połączenia.
Masa jest lejąca ale taka ma być, dzięki temu dostanie się do otworów.
Masę wylewamy na ciasto kakaowe, uderzamy blaszką o lat tak by masa dokładnie wyłynęła do otworów i odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do stężenia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu (krem można usztywnić żelatyną 1 łyżka 75ml wrzątku)
Krem wykładamy na masę jagodową,
wyrównujemy i posypujemy okruszkami ciasta
dociskamy lekko
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe :)
Ciasto jest niesamowicie pyszne, masa jagodowa idealnie komponuje się z wilgotnym, delikatnym ciastem kakaowym i kremem :)
Polecam gorąco, na pewno Wam posmakuje
Rewelacyjne ciasto <3
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
dziękuję, polecam serdecznie :)
UsuńPiekłam już to ciasto z Pani przepisu i wyszło przepyszne. Chcę je zrobić ponownie ale mam pytanie czy jagody można zastąpić malinami? Ewentualnie, czy nadadzą się mrożone jagody? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń