.

.

sobota, 29 lipca 2023

HIT💜💙💙 Obłędne i efektowne ciasto JAGÓDKA -z jagodami i kremem śmietankowym +FILM 💜💜💜

 Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na HIT-obłędnie pyszne ciasto z jagodami i kremem :) Ciasto Jagódka :) Nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze cudownie smakuje. Jest bardzo łatwe i na każdym zrobi wrażenie. 





Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku 



SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm

Używam szklanki 250ml 



CIASTO KAKAOWE

baza

-3/4 szkl wody

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl oleju

-4 pełne łyżki kakao



-6 jajek

-1/3 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-1,5  łyżeczki sody

-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej ok 300g



MASA JAGODOWA


-ok 250g jagód leśnych

-750g sera z wiaderka lub serka homogenizowanego naturalnego

-330ml śmietanki 30 lub 36%

-2,5 łyżki żelatyny

-150ml wrzątku

-1,5 szkl mleka w proszku 

-1 szkl cukru pudru 170g


MASA ŚMIETANKOWA

-330ml śmietanki 30 lub 36%

-250g serka mascarpone

-4 kopiaste łyżki cukru pudru



Na początek zrobimy bazę ciasta

do garnka dajemy wodę, cukier, olej i kakao-mieszamy i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i studzimy




Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę-odkładamy ją


Żółtka ubijamy na gęsty kogel mogel z 1/3 szkl cukru



dodajemy ostudzoną masę kakaową-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek i sodę-miksujemy.

Na koniec dodajemy pianę z białek-delikatnie mieszamy do połączenia.



Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia-wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35 minut do suchego patczka.



Ciasto studzimy, ścinamy górę-ciasto z góry kruszymy do miseczki i odkładamy na później.

W ostudzonym cieście kakaowym robimy otwory (nie na wylot) np drylownicą do jabłek czy tylką. 




Ciasto z otworów też kruszymy i dodajemy do tego, które ścięliśmy z góry ciasta.

MASA JAGODOWA

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wozie, dokładnie mieszamy i studzimy

Jagody blendujemy 

śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Dodajemy 750g sera z wiaderka (może być tez serek homogenizowany naturalny)

miksujemy, dodajemy jagody-miksujemy. Dodajemy mleko w proszku-miksujemy.

Na koniec dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy do połączenia.

Masa jest lejąca ale taka ma być, dzięki temu dostanie się do otworów.

Masę wylewamy na ciasto kakaowe, uderzamy blaszką o lat tak by masa dokładnie wyłynęła do otworów i odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę do stężenia.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu (krem można usztywnić żelatyną 1 łyżka 75ml wrzątku)

Krem wykładamy na masę jagodową,



 wyrównujemy i posypujemy okruszkami ciasta

dociskamy lekko 

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe :)

Ciasto jest niesamowicie pyszne, masa jagodowa idealnie komponuje się z wilgotnym, delikatnym ciastem kakaowym i kremem :) 










Polecam gorąco, na pewno Wam posmakuje 





3 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciasto <3
    Wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam już to ciasto z Pani przepisu i wyszło przepyszne. Chcę je zrobić ponownie ale mam pytanie czy jagody można zastąpić malinami? Ewentualnie, czy nadadzą się mrożone jagody? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko