Cześć Kochani, zbliża się Wielkanoc, więc dziś przychodzę do Was z bardzo wiosennym, kolorowym ciastem, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mowa o cieście Kryształ.
Jest to kremowy sernik na zimno na kakaowym biszkopcie. Do masy serowej dodajemy pokrojone kolorowe galaretki. Całość pięknie wygląda i super smakuje. Zapraszam
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
BISZKOPT KAKAOWY
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao ciemnego
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
MASA SEROWA
-1 kg sera w wiaderku
-1 szkl cukru pudru
-1 szkl mleka w proszku pełnego
-350ml śmietanki 30% lub 36%
-125 ml gorącej wody
-2,5 łyżki żelatyny
DODATKOWO
-3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa,wiśniowa i brzoskwiniowa)
-1200ml wrzącej wody
-2 galaretki w jednym kolorze na górę ciasta u mnie poziomkowa
-800 ml wrzątku
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-100 ml przegotowanej wody
-dżem porzeczkowy lub kwaskowe powidła
Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta, do 3 pojemników wlewamy po 400ml gorącej wody, dodajemy do każdego po jednej galaretce, każda ma być w innym kolorze. Ja użyłam brzoskwiniowej, wiśniowej i agrestowej.
Mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia na noc.
Następnego dnia galaretki wyciągamy z pojemników, kroimy w sporą kostkę. Pokrojone galaretki przypominają kryształki, stąd nazwa ciasta.
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 3 żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy delikatnie na najniższych obrotach do połączenia.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 min. (biszkopt jest cienki)
Upieczony biszkopt studzimy. Nasączamy kawą i smarujemy dżemem porzeczkowym.
MASA SEROWA
2,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125m gorącej wody, mieszamy, studzimy.
Do miski dajemy śmietankę 36% i ubijamy ją na sztywno, następnie dodajemy ser, cukier puder, mleko w proszku-wszystko miksujemy. Następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko szybko miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.
Do masy dodajemy pokrojone wcześniej galaretki,
mieszamy i całość wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do stężenia.
W 800ml gorącej wody rozpuszczamy 2 dowolne galaretki, studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
I gotowe :)
Bardzo Wam polecam to ciasto, jest na prawdę przepyszne, nie za słodkie, kremowe.
Pięknie wygląda i idealnie nada się na zbliżającą się Wielkanoc.
rewelacyjnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję, super też smakuje, polecam
UsuńPiękne ciasto. W takiej odsłonie jeszcze nie widziałam. U mnie w rodzinie figuruje pod nazwą galaretkowiec. Do białej masy zamiast sera używa się kefiru a biszkopt jest biały. Przepis zapisuję, żeby koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń/Beata
Bardzo polecam w tej wersji. Ciasto jest na prawdę pyyyszne :)
UsuńTo ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Muszę koniecznie zrobić w najbliższy weekend. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńSuper ciasto 😉
OdpowiedzUsuń