.

.

czwartek, 25 stycznia 2024

Ciasto Michałek-pyszne,wilgotne i delikatne +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na rewelacyjne ciasto Michałek. Jest to moja wersja tego wypieku. Ciasto zachwyca smakiem, jest niesamowicie delikatne, wilgotne. Składa się z pysznego kremu z dodatkiem cukierków Michałków, delikatnego biszkoptu nasączonego kawą, dżemu porzeczkowego oraz śmietanki.

Całość rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda. Bardzo zapraszam i polecam 











Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta krok po kroku 



SKŁADNIKI

*blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml



BISZKOPT

-6 jajek

-0,5 szkl cukru

-2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki kakao


KREM MICHAŁKOWY

-1 litr mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 

-1 łyżka mąki pszennej tortowej

-0,5 szkl cukru 

-300-350g cukierków Michałki

-200g masła


ŚMIETANKA


-500ml śmietanki 30 lub 36%

-4 kopiaste łyżki cukru pudru

-150ml wrzątku

-1,5 łyżki żelatyny


DODATKOWO


-ok 5 cukierków michałki do posypania ciasta

-kawałek czekolady (ja użyłam z orzechami) do posypania ciasta

-trochę kawy do nasączenia biszkoptu

-4-5 łyżek dżemu porzeczkowego 



Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia bazy kremu.

Do miski dajemy 250ml mleka, budynie, cukier, mąkę i wszystko mieszamy trzepaczką żeby nie było grudek.

750ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy, na gotujące się mleko wylewamy mleko z budyniami i mieszamy gotując do zgęstnienia Powstały budyń studzimy.




BISZKOPT

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy chwilę, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Miksujemy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy kakao, wszystko delikatnie mieszamy.



Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. 




Studzimy, kroimy na dwa spody. Pierwszy spód lekko nasączamy kawą (ja nie słodziłam kawy).

Następnie smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. 



KREM


Cukierki Michałki rozdrabniamy 



Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej.

Miksujemy i dodajemy pokruszone Michałki, chwilę miksujemy-powstanie nam gęsty krem.



Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim spodem biszkoptowym i lekko go nasączamy kawą


Następnie wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ostatniej warstwy czyli śmietanki

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę, miksujemy chwile na najwyższych obrotach i wykładamy od razu na ciasto.

Posypujemy startą czekoladą z orzechami, albo orzechami albo pokruszonymi Michałkami.



Wstawiamy do lodówki na całą noc. I gotowe :) Polecam serdecznie, bardzo pyszne, delikatne, wilgotne ciasto, które pięknie się prezentuje na stole. 











 


2 komentarze:

  1. Ciasto Michałek brzmi niezwykle apetycznie! Biszkopt nasączony kawą, krem michałkowy z dodatkiem cukierków oraz dżem porzeczkowy - wyśmienita kombinacja smaków! Dzięki za udostępnienie przepisu i filmu z przygotowaniem 🍰

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko