Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na coś innego niż zawsze-na pyszną domową wędlinę a dokładniej schab krótko gotowany. Pyszny, aromatyczny, mięciutki-idealny na kanapki, o sałatki-po prostu jako wędlina.
Robi się go bardzo łatwo i zawsze się udaje, zapraszam
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
-ok 1-1,3 kg schabu wieprzowego
-mała główka czosnku
-ok 5 dużych liści laurowych
-ok 10 sztuk ziela angielskiego
-3 łyżki soli-nie kopiaste
-ok pół płaskiej łyżki pieprzu
-pół łyżka słodkiej papryki w proszku
-ok 2 łyżki majeranku
-2 litry wody
-3 łyżki majonezu *opcjonalnie
Na początek składniki na zalewę dajemy do garnka-czyli czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, dodajemy sól, liście, ziele, paprykę ,pieprz, majeranek i wodę (majonezu na razie nie)
Do zalewy dajemy schab wieprzowy w kawałku ok 1-1,3 kg :)
Stawiamy na kuchence i zagotowujemy. Gdy woda zacznie bulgotać i się gotować, gotujemy nasz schab ok 5-7 minut, wyłączamy ogień, przykrywamy garnek i odstawiamy do wystudzenia na ok 2 godziny.
Następnie dodajemy majonez *opcjonalnie, jednak polecam dodać bo nadaje on mięsu delikatności, kruchości i fajnego smaku
I ponownie zagotowujemy wszystko i od momentu zagotowania gotujemy znów 5-7 minut
***nie przejmujcie się jak majonez wam się zwarzy, on ma dać smak a nie ładnie wyglądać, mięso i tak później wytrzemy.
Wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek i studzimy, następnie trzymamy mięso w zalewie najlepiej całą noc (w lodówce)
Po tym czasie wycieramy je ręcznikiem papierowym, kroimy w cienkie plasterki i zajadamy :)
I gotowe :) Polecam Wam serdecznie ten przepis, jeśli jeszcze nie robiliście takiej wędliny na prawdę warto spróbować :)
Jest mięciutka, delikatna, wilgotna i pyszna
Świetny przepis.Musze spróbować, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń