Cześć Kochani
zapraszam Was dziś na przepyszne, leciutkie, piankowe ciasto jogurtowe zebra z jagodami i galaretką. Ciasto z dodatkiem mleka zagęszczonego słodzonego, pyszne, łatwe i pięknie wyglądające/
Idealne na gorące dni, na prawdę warto je zrobić. Jest to ciasto bez pieczenia.
zapraszam
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
MASA ZEBRA JAGODOWA
-1000g jogurtu greckiego
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-puszka mleka skondensowanego słodzonego ok 500g
-3,5 kopiastej łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
-16g cukru waniliowego
-ok 200g jagód lub borówek
DODATKOWO
-2 paczki podłużnych biszkoptów ok 300g
-2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
-750ml wrzątku
Biszkopty maczamy leciutko w mleku i układamy na dnie blaszki
żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy żeby nie była gorąca
śmietankę ubijamy , dodajemy jogurt i mleko słodzone zagęszczone-miksujemy
dodajemy żelatynę, miksujemy chwilkę Masę dzielimy na dwie części-do jednej dodajemy zblendowane jagody i miksujemy
wykładamy masę naprzemiennie-łyżkę białej, łyżkę fioletowej na środku blaszki
odsyłam do filmu
robimy tak do skończenia mas-potem po stężeniu ciasto będzie miało piękny wzór zebry-ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia
galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy Tężejącą wykładamy na ciasto Ciasto powinno postać w lodówce całą noc do stężenia.
ciasto pięknie się kroi i pięknie wygląda Bardzo polecam bo jagody nadają mu wspaniały smak
Czy mogą być jagody mrozone
OdpowiedzUsuńoczywiście
Usuń