.

.

czwartek, 29 sierpnia 2024

Ciasto jogurtowa ZEBRA z jagodami i galaretką bez pieczenia-pyszne, szybkie i łatwe+FILM

 Cześć Kochani

zapraszam Was dziś na przepyszne, leciutkie, piankowe ciasto jogurtowe zebra z jagodami i galaretką. Ciasto z dodatkiem mleka zagęszczonego słodzonego, pyszne, łatwe i pięknie wyglądające/







Idealne na gorące dni, na prawdę warto je zrobić. Jest to ciasto bez pieczenia.

zapraszam 


Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm


MASA ZEBRA JAGODOWA


-1000g jogurtu greckiego

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-puszka mleka skondensowanego słodzonego ok 500g

-3,5 kopiastej łyżki żelatyny 

-125ml wrzątku

-16g cukru waniliowego

-ok 200g jagód lub borówek


DODATKOWO


-2 paczki podłużnych biszkoptów ok 300g

-2 galaretki jagodowe lub owoce leśne 

-750ml wrzątku


Biszkopty maczamy leciutko w mleku i układamy na dnie blaszki



żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy żeby nie była gorąca

śmietankę ubijamy ,  dodajemy jogurt i mleko słodzone zagęszczone-miksujemy

dodajemy żelatynę, miksujemy chwilkę Masę dzielimy na dwie części-do jednej dodajemy zblendowane jagody i miksujemy




wykładamy masę naprzemiennie-łyżkę białej, łyżkę fioletowej na środku blaszki 

odsyłam do filmu 





robimy tak do skończenia mas-potem po stężeniu ciasto będzie miało piękny wzór zebry-ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia


galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy Tężejącą wykładamy na ciasto Ciasto powinno postać w lodówce całą noc do stężenia.



ciasto pięknie się kroi i pięknie wygląda Bardzo polecam bo jagody nadają mu wspaniały smak













2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko