.

.

piątek, 2 sierpnia 2024

Ciasto kakaowe z budyniem i jagodami/borówkami -łatwe, szybkie i przepyszne +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne rewelacyjne, łatwe i niedrogie ciasto. Jest to ciasto kakaowe z budyniem i jagodami. Mięciutkie, rozpływa się w ustach. o jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Ciasto pięknie wygląda i zachwyca smakiem. Nada się na każdą okazję







Zapraszam też na film z jego przygotowaniem



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

CIASTO 

-3 szkl mąki   (459g)

-2 jajka 

-szklanka cukru 220g

-3 czubate łyżki śmietany 12% lub 18%

-2 łyżeczki proszku do pieczenia 

-3 łyżki kakao

-około 150g masła lub margaryny  -miękkiego



BUDYŃ

-1250ml mleka 

-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru

-1 szkl cukru 220g

-3  łyżki mąki pszennej tortowej

-150g masła


DODATKOWO

-300 jagód lub borówek

-kilka kostek białej czekolady

-łyżka cukru

-2 łyżki bułki tartej



Składniki na ciasto dajemy do miski, zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką.






Dzielimy na 2 części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy 10-15 minut. Wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy masę budyniową.



Do miski dajemy 250ml mleka, budynie, cukier, mąkę i mieszamy.

Do garnka dajemy 1 litr mleka i masło-podgrzewamy, gdy zacznie się gotować wlewamy mieszaninę z budyniami i mieszamy gotując do zgęstnienia.

Odstawiamy na 10 min i wykładamy na podpieczone ciasto.



Jagody (ja dałam jagody i borówkę amerykańską) dajemy do miseczki, dodajemy cukier oraz bułkę tartą-mieszamy i wykładamy na budyń.




Na owoce dajemy kawałki ciasta kakaowego (z tej drugiej części, która nam została) rwiemy ją palcami.



Ciasto wstawiamy o nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35-40 min, wyciągamy z piekarnika, studzimy Można ciasto polać rozpuszczona białą czekoladą robiąc niteczki. Ciasto przechowujemy w lodówce




I gotowe. Ciasto jest bardzo łatwe o zrobienia, jest przepyszne, zdecydowanie jedno z moich ulubionych z jagodami. Pięknie wygląda i super sprawdzi się na każdą okazję.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko