Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne rewelacyjne, łatwe i niedrogie ciasto. Jest to ciasto kakaowe z budyniem i jagodami. Mięciutkie, rozpływa się w ustach. o jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Ciasto pięknie wygląda i zachwyca smakiem. Nada się na każdą okazję
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
CIASTO
-3 szkl mąki (459g)
-2 jajka
-szklanka cukru 220g
-3 czubate łyżki śmietany 12% lub 18%
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-około 150g masła lub margaryny -miękkiego
BUDYŃ
-1250ml mleka
-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
-1 szkl cukru 220g
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-150g masła
DODATKOWO
-300 jagód lub borówek
-kilka kostek białej czekolady
-łyżka cukru
-2 łyżki bułki tartej
Składniki na ciasto dajemy do miski, zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką.
Dzielimy na 2 części. Jedną z nich wyklejamy dno blaszki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy 10-15 minut. Wyciągamy z piekarnika i przygotowujemy masę budyniową.
Do miski dajemy 250ml mleka, budynie, cukier, mąkę i mieszamy.
Do garnka dajemy 1 litr mleka i masło-podgrzewamy, gdy zacznie się gotować wlewamy mieszaninę z budyniami i mieszamy gotując do zgęstnienia.
Odstawiamy na 10 min i wykładamy na podpieczone ciasto.
Jagody (ja dałam jagody i borówkę amerykańską) dajemy do miseczki, dodajemy cukier oraz bułkę tartą-mieszamy i wykładamy na budyń.
Na owoce dajemy kawałki ciasta kakaowego (z tej drugiej części, która nam została) rwiemy ją palcami.
Ciasto wstawiamy o nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35-40 min, wyciągamy z piekarnika, studzimy Można ciasto polać rozpuszczona białą czekoladą robiąc niteczki. Ciasto przechowujemy w lodówce
I gotowe. Ciasto jest bardzo łatwe o zrobienia, jest przepyszne, zdecydowanie jedno z moich ulubionych z jagodami. Pięknie wygląda i super sprawdzi się na każdą okazję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko