Cześć kochani, dziś chcę Was zaprosić na jedno z moich ulubionych ciast-niesamowicie pyszne ciasto balowe. Jest to ciasto składające się z cienkiego biszkoptu kakaowego, cienkiej warstwy kremu, krakersów przełożonych kajmakiem, śmietanki-posypane jest gorzką lub deserową czekoladą
Wszystkie warstwy ciasta idealnie ze sobą współgrają, ciasto jest niezwykle eleganckie, kremowe, nie nadmiernie słodkie. Wypiek idealny na każdą okazję czy to święta, czy na imprezę czy po prostu wypiek do kawy.
zapraszam też na film z jego przygotowaniem
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
BISZKOPT KAKAOWY
-4 jajka
-0,5 szkl cukru ok 110g
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej ok 80g
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1,5 łyżki kakao
KREM
-800ml mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-150g masła
ŚMIETANKA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-0,5 szkl cukru pudru ok 80g
-1,5 łyżki żelatyny
-100ml gorącej wody
DODATKOWO
-1 duża i 1 mała paczka solonych krakersów
-puszka masy kajmakowej ok 500g
-czekolada deserowa lub gorzka do posypania
BISZKOPT
Białka ubijamy, następnie stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek i delikatnie mieszamy najlepiej trzepaczką.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 min, studzimy
KREM
Do garnka dajemy mleko, budynie i cukier-mieszamy dokładnie i gotujemy mieszając, powstały budyń studzimy do temp pokojowej
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń, powstały krem wykładamy na biszkopt
***biszkopt można nasączyć lekko kawą
Na krem układamy pierwszą warstwę krakersów ***nie polecam zamieniać ich na herbatniki, bo krakersy nadają ciastu lekko słonawy smak, który idealnie współgra z kajmakiem, a herbatniki będą za słodkie
krakersy smarujemy kajmakiem, i dajemy drugą warstwę krakersów
ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy śmietankę
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, do ubitej dodajemy żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach chwilkę, od razu wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce minimum kilkanaście godzin, najlepiej całą noc by wszystko namiękło, stężało się i przegryzło
Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, eleganckie i smakuje po prostu wspaniale, bardzo polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko