Cześć
Witam Was i zapraszam na pyszne ciasto, które nie jest trudne do zrobienia. Idealnie nada się na każdą okazję, na święta itp. Mowa o pysznym serniku na orzechowym cieście :) Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Zapraszam i polecam serdecznie
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
Blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT ORZECHOWY
-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-200g drobno zmielonych orzechów włoskich
MASA SEROWA
- 200g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- szklanka mleka 250ml
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
ŚMIETANKA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-4 łyżki cukru pudru
-1,5 łyżki żelatyny
-ok 100ml wrzątku
ORZECHY DO POSYPANIA
-ok 100g orzechów włoskich drobno posiekanych
-50g masła
-2 łyżki miodu
-2 łyżki cukru pudru
Na początek zrobimy biszkopt orzechowy
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy wciąż miksując stopniowo cukier. Chwilę miksujemy, dodajemy, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, zmielone lub drobno posiekane orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia.
Przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut
studzimy i kroimy na dwa spody
MASA SEROWA
w miseczce mieszamy 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru i 250ml mleka
Do garnka dajemy masło, cukier i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, jak się rozpuszczą i połączą dodajemy ser-dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia ich z masą. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w mleku, gotujemy do zgęstnienia mieszając by się masa nie przypaliła.
Gorąca masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem i odkładamy do przestudzenia.
ORZESZKI (można pominąć i posypać ciasto np startą czekoladą)
Na patelnię dajemy masło, miód, cukier puder-podgrzewamy i dodajemy posiekane orzechy-prażymy
na złoty kolor.
Studzimy, ostudzone rozdrabniamy np wałkiem czy w malakserze
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę dokładnie miksujemy i wykładamy ją na ostudzone ciasto,
wyrównujemy i posypujemy orzeszkami.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe :) ciasto przepięknie wygląda, bardzo ładnie się kroi, elegancko wygląda i wspaniale smakuje.
Smak sernika świetnie współgra orzechowym ciastem i delikatną pianką. Polecam gorąco i życzę smacznego
Wspaniała propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuń:) super sie sprawdzi na świąteczny stół
UsuńJak Pani myśli czy orzechy włoskie można zastąpić laskowymi do biszkoptu?Z góry dziękuję za odpowiedź, ciasto pięknie się prezentuje i zapewne wyśmienicie smakuje
OdpowiedzUsuńtak, laskowe też będą ok 😉
Usuń