.

.

czwartek, 9 listopada 2023

Sernik na orzechowym cieście z pianką i orzeszkami-pyszne ciasto+FILM

 Cześć 

Witam Was i zapraszam na pyszne ciasto, które nie jest trudne do zrobienia. Idealnie nada się na każdą okazję, na święta itp. Mowa o pysznym serniku na orzechowym cieście :) Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Zapraszam i polecam serdecznie







Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

Blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml


BISZKOPT ORZECHOWY

-6 jajek

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

-200g drobno zmielonych orzechów włoskich



 MASA SEROWA

- 200g masła

- 1 kg sera z wiaderka

- szklanka mleka 250ml

- 3 jajka

- 3/4 szkl cukru

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka


ŚMIETANKA

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-4 łyżki cukru pudru

-1,5 łyżki żelatyny

-ok 100ml wrzątku 


ORZECHY DO POSYPANIA

-ok 100g orzechów włoskich drobno posiekanych

-50g masła

-2 łyżki miodu

-2 łyżki cukru pudru 


Na początek zrobimy biszkopt orzechowy


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy wciąż miksując stopniowo cukier. Chwilę miksujemy, dodajemy, żółtka,   mąkę, proszek do pieczenia, zmielone lub drobno posiekane orzechy i delikatnie mieszamy do połączenia.




Przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut



studzimy i kroimy na dwa spody



MASA SEROWA

w miseczce mieszamy 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru i 250ml mleka

Do garnka dajemy masło, cukier i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, jak się rozpuszczą i połączą dodajemy ser-dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy jajka i mieszamy do połączenia ich z masą. Zwiększamy ogień i dodajemy budynie rozpuszczone w mleku, gotujemy do zgęstnienia mieszając by się masa nie przypaliła.



Gorąca masę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim spodem i odkładamy do przestudzenia.


ORZESZKI (można pominąć i posypać ciasto np startą czekoladą)


Na patelnię dajemy masło, miód, cukier puder-podgrzewamy i dodajemy posiekane orzechy-prażymy

 na złoty kolor. 



Studzimy, ostudzone rozdrabniamy np wałkiem czy w malakserze



Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę dokładnie miksujemy i wykładamy ją na ostudzone ciasto,


 wyrównujemy i posypujemy orzeszkami.


 Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


I gotowe :) ciasto przepięknie wygląda, bardzo ładnie się kroi, elegancko wygląda i wspaniale smakuje.









Smak sernika świetnie współgra  orzechowym ciastem i delikatną pianką. Polecam gorąco i życzę smacznego 



4 komentarze:

  1. Wspaniała propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Pani myśli czy orzechy włoskie można zastąpić laskowymi do biszkoptu?Z góry dziękuję za odpowiedź, ciasto pięknie się prezentuje i zapewne wyśmienicie smakuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko