.

.

czwartek, 8 marca 2018

Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na jeden z najlepszych serników jaki jadłam :) 
Mowa o serniku japońskim znanym w świecie pod nazwą Japanese cheesecake.
Charakteryzuje on się niezwykle lekką, wręcz piankową konsystencją. Jest puszysty i rozpływa się w ustach. 









Gdzieś spotkałam się ze stwierdzeniem, iż jest to "biszkopt wśród serników" i z całą stanowczością zgadzam się z tym. 
Przygotowanie sernika jest dość proste, ale trzeba trzymać się dokładnie przepisu. Piecze się go w kąpieli wodnej, co zapewnia mu powolne rośnięcie i wspaniałą konsystencję.

Zapraszam i gorąco polecam bo warto :) Ten sernik Was zachwyci :)

SKŁADNIKI

*przepis na tortownicę o średnicy 18cm

-200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
-150ml mleka
-30g masła
-4 jajka
-80g cukru
-70g mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-sok z połowy cytryny


WAŻNE
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej


200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s 
i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy. 

(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu) 

Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką. 
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)

Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.

 Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. 

Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 

W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz. 
Ma nam powstać sztywna masa.

Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy. 


Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. 

Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.

Masę wlewamy do tortownicy.

Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.

Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia. 



Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki. 






Polecam gorąco  jest rewelacyjny.


Smacznego :)




36 komentarzy:

  1. cudnie urósł, robię teraz taki sam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę powodzenia :) I oczywiście smacznego :)

      Usuń
    2. jakie maslo dokladnie dalas?czy moze byc kasia do pieczenia?

      Usuń
    3. Absolutnie nie margaryna. Musi być masło 82%

      Usuń
    4. ok dziekuje a czy ma byc to maslo niesolone?

      Usuń
  2. Wygląda cudownie!!! Czy rozpuszczone masło ma być ciepłe czy ostudzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej

      Usuń
  3. Przepis przypadł mijej Lepszej Połowie do gustu, "poleciała" do sklepu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Nigdy nie piekłam sernika, czy tego typu ciasto pieczemy z termoobiegiem czy bez, grzanie od dołu, czy Góra dół? Może dla kogoś to oczywiste ale ja dopiero się uczę, a chciałabym zabłysnąć na święta przed rodziną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, kazde ciasto piecz góra-dół, jest pewniejszy efekt. Ja probowalam na termoobiegu i zawsze mi się przypalil a nie upiekl.

      Usuń
  5. Witam. Zawsze góra-dół. Swoją drogą polecam też łatwiejszy i równie pyszny sernik królewski, który zawsze się udaje http://smaki-katriny.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski-najlepszy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wydaje się łatwiejszy i równie okazały �� dziękuję za podpowiedź

      Usuń
  6. Czy można zrobić to w tortownicy 24 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można ale trzeba zwiększyć proporcje

      Usuń
  7. Witam, Sernik wygląda bajecznie. Czy można do tego sernika użyć takiego serka w wiaderku np z Włoszczowy lub Vitello?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Ten sernik musi być zrobiony tylko z serka kremowego jak Philadelphia. Ja robiłam z wielunia "mój ulubiony"

      Usuń
  8. Nie posiadam mikrofalówki więc nie mogę tego ciasta zrobić ?
    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie czytać przepis...

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  9. cyt.(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada naprawde super,i mysle ze tak samo smakuje,jak tylko wroce do domu odrazu go upieke-pieke bardzo duzo-wole piec jak gotowac.Dzieki za przepis i wszystkim udanych wypiekow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest na prawdę rewelacyjny, baaardzo leciutki, jak pianka :) Polecam gorąco, pozdrawiam cieplutko i dziękuję za komentarz

      Usuń
    2. Robiłem dwa razy. Rewelacja. Dziękuję za przepis. Taka uwaga. Trzeba dawać podwójną folię aluminiową ponieważ pojedynczą warstwę łatwo uszkodzić.

      Usuń
    3. Cieszę się, że przypadł do gustu :) Oczywiście tortownicę trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć, jak widać na zdjęciu są dwie warstwy folii :)

      Usuń
  11. Jakie jest opakowanie serka? Jak dokładnie wyglada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://www.google.pl/search?q=serek+ulubiony-wielu%C5%84&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiYz9ba-Y_aAhXnF5oKHYjZCiAQ_AUICigB&biw=1366&bih=654#imgrc=GDWp97vaHGUXfM:

      Usuń
  12. Witam, wypróbowalismy sernik ale niestety nam tak nie wyrósł. Czy nie ma tam proszku do pieczenia? Wszystkie etapy zrobilismy według wskazówek i wyrósł tylko troszkę. hcemygo zrobić ponownie bo wygląda bardzo smacznie:-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik trzeba robić bardzo dokładnie, według przepisu. Dziwne, że nie wyrósł. Jego bazą są ubite białka i to na nich rośnie. Następnym razem proszę zwrócić uwagę by tortownica była bardzo szczelnie zabezpieczona przed wodą oraz by składniki były w temp pokojowej. Z jakiego serka robiliście ten sernik?

      Usuń
  13. Mam pytanie a czy kompiel wodna musi być , czy bez tego nie wyjdzie próbował ktoś?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,
    Na jakim poziomie w piekarniku powinno się go włożyć do upieczenia?
    Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
  15. Na jakim poziomie w piekarniku powinno się go włożyć do upieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takim na jakim Pani piecze wszystkie inne ciasta-na środkowej półce.

      Usuń
  16. Gdzie mozna kupic serek wielun

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie jest konieczne używanie akurat serka Wieluń, nada się każdy KREMOWY serek typu Philadelphia. Nawet widziałam w Biedronce serek Delicate kanapkowy naturalny w prostokątnym opakowaniu, myślę że też powinien się nadać. Ja serek Wieluń kupiłam w delikatesach centrum.

      Usuń
  17. Thanks for giving us this awesome recipe. Going to try this at home.

    OdpowiedzUsuń