.

.

wtorek, 13 października 2015

Puszyste racuchy z jabłkami, bez drożdży :-)

Witam Kochani tego jesiennego popołudnia.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie pogoda oszalała, od wczoraj mam regularna zimę...
Wszędzie jest biało, mokro i nieprzyjemnie...
Wczoraj cały dzień sypał śnieg. 
Dobrze, że nie musiałam wczoraj nigdzie wychodzić z domu, bo to była totalna masakra...


Dziś przychodzę do Was z kolejnym jesiennym przepisem. Bardzo prostym i popularnym. Mam na myśli pyszne, leciutkie i puszyste racuszki z jabłkiem. Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych białym cukrem pudrem. 

Przepis, które Wam dziś przedstawię jest u mnie od zawsze, racuszki wychodzą  bardzo pulchne, puszyste, a są bez drożdży.

Czas ich przygotowania to kilka minut, a ciasta jest bardzo wydajne. 

Polecam wypróbować mój przepis- warto :-) 

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI

-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 jajka
-3 łyżki cukru
-1 duże jabłko


Żółtka oddzielamy od białek.
Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 

Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki.
Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko.


WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku. 
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.


Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki.
Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe.
Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne.


Usmażone racuszki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.










A tu przepis w formie filmiku 






SMACZNEGO!!! :-) 


P.S u mnie od wczoraj taka zima...


90 komentarzy:

  1. Uwielbiam:))
    U mnie wczoraj było podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast mleka słodkiego daje śmietanke kwaśną albo maślanke

      Usuń
    2. też tak robię :) może też być kefir.

      Usuń
  2. Pyszne, chociaż kaloryczne to zjadłabym ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) niestety najczęściej gdy coś jest pyszne to i jest kaloryczne. Ale od czasu do czasu można w niewielkiej ilości zjeść :-) . Racuszki są pyyyszne, polecam i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. chyba w końcu muszę zrobić takie placuszki: :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej czy to żółtko z cukrem potem mlekiem i mąka ma być takie klejące://

      Usuń
    2. Tak jest to geste.po dodaniu jablek i piany z bialek bedzie idealne.

      Usuń
  4. Racuszki wyglądają bardzo apetycznie, super przepis, prosty i bez oczekiwania na wyrośnięcie ciasta:) Jutro robimy na deser! Zapraszam do siebie na szarlotkę w stylu amerykańskim jest pyszna i bardzo łatwa, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję,że racuszki będą smakowały ;) Szarlotka piękna i apetyczna :-) muszę wypróbować. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
    2. Dziękuję :) racuszki smakowały bardoooo!

      Usuń
  5. Właśnie usmażyłam duzy talerz racuchów z tego przepisu. Szybka robota, prosta. Placki rosną bardzo ładnie. Są pyszne, nie za słodkie, pulchne. Jedyną zmianą było dodanie odrobiny soli i zastąpienie zwykłego cukru cukrem trzcinowym. Zwykle cukier zastępuję miodem i też wychodzi wszystko pysznie. Tym razem dodałam c. trzcinowy. Zrobię je jeszcze nie raz, a przepis zgarniam do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście przepis można modyfikować wedle własnych smaków :-) bardzo się cieszę, że jest Pani zadowolona :-) Tez bardzo lubię te racuszki :-)

      Usuń
  6. Właśnie zrobiłam, sa rewelacyjne!!! jednak jabłko pokroiłam na większe kawałki. Wyszły pulchniutkie i przepyszne :) Dziękuję za przepis. Będę częściej korzystać z Pani przepisów, gdyż jest to już drugi który zrobiłam i się nie zawiodłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę,że racuszki smakowały :) serdecznie zapraszam do korzystania z moich przepisów :) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam pycha

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje dzieci je uwielbiaja:)dzieki

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zjedliśmy placuszki na obiad, a teraz sobie słodko po nich tyjemy ;) Są przepyszne!!!! Dziękujemy za przepis, trafia na listę ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sa pyszne, smak z dziecinstwa :) Robilam je z moja 3-letnia coreczka i bardzo tez jej smakowaly, a nie jest z nia latwo, bo nie lubi probowac nowych rzeczy, tak wiec tym bardziej jestem zadowolona z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że racuszki smakowaly :) Pozdrawiam pania i córunię:)

      Usuń
  12. Polecam smażyć na oleju kokosowym, jest mniej kaloryczne i pomaga spalać tłuszcz. W ten sposób racuchy nie będą takie kaloryczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenną sugestię, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  13. Pycha!!! jedyne takie pulchne bez drożdży! warto spróbować! Moje dzieci lubią czuć jabłka więc dałam pocięte w małe plasterki i dałam aż trzy sztuki! SUPER! SŁODKIE NIE TRZEBA JUŻ CUKRU PUDRU. DOPRAWIŁAM ODROBINĄ CYNAMONU I IMBIRU I STAŁY SIĘ BARDZIEJ ROZGRZEWAJĄCE W CHŁODNY I DESZCZOWY DZIEŃ. POPRAWIAJĄ HUMOR :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały, wszelkie eksperymenty dozwolone :D

      Usuń
  14. dzięki za przepis, jest super! pulchniutke i przepyszne <3 i dla dużych i dla małych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakowały :-)

      Usuń
  15. Super przepis. Racuchy przepyszne. Wkoncu moja córcia mi powiedziala ze robię najlepsze racuchy na świecie. Ma 7 lat i do tej pory zawsze porpwnywala z tymi co w przeszkolu jadała i mówila do tej pory ze moje nie są takie puszyste jak tam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to szacun, jak racuszki zostały pozytywnie przyjęte przez najbardziej wymagającego krytyka kulinarnego-czyli dziecko to można to uznać za sukces :-) bardzo się cieszę, że smakowały :-)

      Usuń
  16. Czy można ominąć proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chcesz uzyskać puszyste racuchy radziłabym chociaż 1 płaską łyżeczkę dodać, można też dodać sodę.

      Usuń
  17. Swietny przepis, dziekuje! Pierwszy raz robilam racuchy i wyszly przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że racuszki się udały i smakowały :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  18. Przepyszne! Świetny przepis! �� Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. 3 lyzki cukru i wszystkie placuszki spalone Wszyscy chwala, widocznie nikt nie smazyl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszyscy smażą, jedzą i zachwalają. Ja też smażę je często i jeszcze nigdy nie spaliłam. Trzeba mieć troszkę pojęcia w kuchni, a nie narzekać...Piszę wyraźnie, że smażymy na małym ogniu...Zresztą jest Pan pierwszą osobą, której racuchy nie wyszły, więc to raczej z panem jest coś nie tak a nie z przepisem...

      Usuń
    2. Uuuuu - widzę, że ktoś jest łasy tylko na pochlebstawa, a na jakąkolwiek krytykę już warczy. Człowiekowi się spaliło i zamiast mu pomóc rozwiązać problem to: "trzeba mieć troszkę pojęcia w kuchni, a nie narzekać".
      Gratuluję podejścia

      Usuń
    3. A jak ja mogę rozwiązać problem nieudolności w kuchni? To, że pa spalił racuchy jest tylko i wyłącznie pana winą. W przepisie wyraźnie jest napisane by smażyć je na małym ogniu. Podejście mam odpowiednie i warczę tylko w tym przypadku , bo pisze pan chamskie komentarze, nie tylko tu, ale i na facebooku-widziałam. Rozumiem jakby przepis był zły, racuchy nie dobre, ciasto rzadkie itd ale krytykować przepis bo się spaliło racuchy...kurde kabaret. Co do tonu pan sam zaczął pisząc "wszyscy chwalą widocznie nikt nie smażył" otóż proszę sobie poczytać powyższe komentarze i dopiero pisać takie bzdury. Co do pomocy rozwiązania problemu, hmmm mniej zadęcia, więcej pokory i przede wszystkim mniej gazu na kuchence...

      Usuń
    4. Kurczaki, facet prosi o pomoc i dostaje zje.. od razu "nieudolność w kuchni" etc, nie każdy musi być w tym dobry. Może koleś umie projektować silniki rakietowe dla NASA - ale nie, wystarczy, że coś spali na patelni...

      p.s. Ja prawie zawsze też spalę, cokolwiek nie smażę - pośpiech, dlatego musiałem się odezwać w obronie OP :)

      p.s.2 Przed chwilą dzięki google znalazłem ten przepis tu i mam nadzieję zapamiętać "mniej gazu na kuchence" :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
    5. postawa godna pochwały, proszę jednak zauważyć, że ów delikwent pisał, iż przepis jest do d**y bo mu się racuszki spaliły...to tak jakby winić samochód, że się wjechało w drzewo...zwłaszcza że ilość komentarzy chwalących przepis jest ogromna. Troszkę pokory, nie można było napisać...spaliłem, proszę o radę, a nie od razu krytykować, że jest do niczego. Pragnę też zaznaczyć, że w przepisie wyraźnie jest napisane aby smażyć je na małym gazie :-) Dziękuję za komentarz, i mam nadzieję, że jeśli zdecyduje się Pan ma te racuszki, będą smakowały.

      Usuń
  20. Zrobiłam właśnie teraz :-) Dziewczynki zjadły ze smakiem a ja zmieniłam tylko ilość cukru o połowe mniej i są pyszne :-) Dziękuję za przepis :-*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super bardzo się cieszę, oczywiście ilość cukru można zmieniać :-) Ważne tylko by raczej nie dawać więcej niż w przepisie, ale mniej-zawsze można :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  21. Racuchy przepyszne,pulchniutkie, przepis ląduje w ulubionych ;) a co najważniejsze są mega szybkie w przygotowaniu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to ich zdecydowana zaleta, kilka minut i już można zajadać :-) Też robię je często :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  22. Super przepis , nawet cukru pudru za bardzo nie potrzeba. Dziękuję :) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :-) Jednak lekko oprószone cukrem pudrem sa chyba lepsze :P

      Usuń
  23. nie zjedzone tylko pożarte :-D
    krótko: zajebiste !!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziś je robiłam :) są rewelacyjne!!!!! no tak przepyszne wyszły dopiero kiedy odkryłam twój przepis !!! Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę :-) Takie komentarze lubię najbardziej, super jest czytać, ze komuś smakują rzeczy według moich przepisów :-) Pozdrawiam i dziękuję za miły komentarz :-)

      Usuń
  25. Jesteśmy po obiadku. Rewelacyjny przepis - dziękuję! :)))))

    OdpowiedzUsuń
  26. przepyszne!!! zadzwoniłam po sąsiadów, żeby nie zjeść wszystkich sama:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, oj wiem uzależniają i ciężko poprzestać na jednym :D

      Usuń
  27. Jestem ojcem i postanowiłem zrobić je dla swojego 3-letniego synka według Twojego przepisu. Wyszły idealnie, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny post, super blog :)
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ile racuchów wychodzi z przepisu i czy mogę użyć tylko 1 jajko na te proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli pani chce racuchy takie jak na zdjęciu to proszę trzymać się przepisu, jedno jajko to zdecydowanie za mało, chyba, że zmniejszy pani liczbę reszty składników o połowę. co do ilości wychodzi ich sporo, ale przecież zależy to też od wielkości, jedni robią małe-wtedy wyjdzie więcej, jedni duże...

      Usuń
  30. Bardzo dobry przepis. Pierwszy raz robiłam racuchy i wyszły znakomite. Synek się poprostu zajada.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mniam mniam mniam!!! Synowie zjedli ze smakiem a Mezus pochwalił ze pyszne bo chrupiące.. rewelacja! Szybko się robiło (wyręczał Kitchen aid i do tego swietnie to utarł) trochę cukru cynamonowego i palce lizać. Dawniej robienie racuchów kojarzyło mi się z długim czasem i zapachem drożdży a tu raz dwa i zrobione. dziękujemy my i nasze brzuszki :-) Majka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, bardzo się ciesze, że racuszki smakowąły :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  32. Mega szybki przepis :) Super pyszne racuszki ,żeby było bardziej kalorycznie na wierzch dodałam kleksik dżemu :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo pyszne racuszki �� Przed chwilą zrobilam i juz nie ma �� super przepis �� Pozdrawiam, Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :-) Serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  34. Pyszne placuszki. Pierwsze poszly praktycznie odrazu ☺ Do ciasta dodalam cynamon i lyzke octu zeby nie ciagnely oleju. Dziekuje za przepis �� Pozdrawiam Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały,oczywiscie można dodawać ulubione przyprawy :-) Co kto lubi. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  35. Przepyszne placuszki dzieciaki były zachwycone zrobiłam podwójną porcje i to im było mało .Super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :-) Pozdrawiam :-)

      Usuń
  36. Tego jeszcze nie widziałam,racuchy bez drożdży....? Super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tak bez drożdży :-) A jakie puszyste i leciutkie :-) Polecam :-)

      Usuń
  37. Właśnie smażę te racuszki z jabłkami......,są pyszne. Polecę ten przepis znajomym na facebooku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  38. Od dziś częściej będą gościć w moim domu.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :-) też je często robię :-) Pozdrawiam

      Usuń
  39. Fajnie, tylko cukier wanilinowy, a nie waniliowy ��

    OdpowiedzUsuń
  40. :) Ja daję waniliowy-domowej roboty. wsadzam laskę wanilii do słoika z cukrem i gotowe :) polecam też używać dostępnego w sklepach cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie może być wanilinowy powszechnie nazywany waniliowym :) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  41. Ostatnio robiłem te racuszki wyszły super�� tylko mam pytanie ile dodać maślanki zamiast mleka? Tyle samo czy może trochę więcej ze względu na gęstość? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  42. Dziękuję w imieniu moich dzieci i męża.pycha

    OdpowiedzUsuń
  43. REWELACYJNE:-) wyszły przepyszne........

    OdpowiedzUsuń
  44. super wyszly puszyste mniamm

    OdpowiedzUsuń
  45. Super przepis!!! Troszkę zmodyfikowany bo jabłuszka pokroiłam w większą kostkę żeby były wyczuwalne i dodałam banana. Przepis zapisany w moim zaszyciku �� POLECAM!

    OdpowiedzUsuń