Cześć Kochani, chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby szarlotki. Pysznej, z dużą ilością jabłek, z kruszonką. Dziś przychodzę do Was z przepisem na taką właśnie szarlotkę. Wychodzi idealna.
Masę jabłkową robi się w bardzo ciekawy sposób, dzięki czemu jest piankowa, wilgotna i mega pyszna. Zapraszam i bardzo polecam szarlotkę z kruszonką.
Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem szarlotki
SKŁADNIKI
*Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO
-3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-250g masła lub margaryny
-1 cukier waniliowy
-5 żółtek (białka odkładamy)
-3 łyżki śmietany kwaśniej 18%
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA JABŁKOWA
-2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
-1 galaretka cytrynowa
-1/3 szkl cukru
-5 białek (z ciasta)
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
KRUSZONKA
-1 łyżka miękkiego masła
-2 łyżki cukru
-3 łyżki mąki
Na początek jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste można odcisnąć trochę soku.
Ja użyłam szarej renety i bardzo polecam właśnie tą odmianę.
Jabłka prażymy, mieszając, mają ładnie zmięknąć. Następnie dodajemy do nich galaretkę cytrynową, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie robimy ciasto-do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (dajemy 5 żółte, białka odkładamy do masy jabłkowej) i zagniatamy.
Dzielimy je pół. Jedną połowę ciasta zawijamy w woreczek i dajemy do zamrażarki.
Drugą wykładamy dno blaszki wyłożoną papierem do pieczenia.
Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 7 min, ciasta ma nam się tylko jakby lekko ściąć.
KRUSZONKA
Składniki na kruszonkę dajemy do miski, mieszamy palcami, do uzyskania sypkiej konsystencji, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki.
MASA JABŁKOWA
Bardzo ją polecam
Do miski dajemy 5 białek, które zostały nam z ciasta i ubijamy e na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie do piany dodajemy budyń śmietankowy bez cukru 40g i miksujemy. Teraz do piany dodajemy ostudzone jabłka z galaretką-wszystko mieszamy delikatnie do połączenia.
Masę jabłkową wykładamy na wcześniej podpieczony spód ciasta, wyrównujemy.
Następnie wyciągamy z zamrażarki drugą część ciasta i trzemy ją na masę jabłkową, całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Szarlotka powinna się pięknie zezłocić.
Upieczone ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki.
I gotowe. Pyszna szarlotka, z dużą ilością wilgotnej masy jabłkowej, z chrupiąca kruszonką.
Wychodzi idealna, pyszna i bardzo Wam ją polecam.
Fajny przepis, szarlotka w piekarniku��Dziękuję i pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za komentarz, również pozdrawiam :)
UsuńWitam. Właśnie przymierzam się do szarlotki z kruszonką, tylko nie wiem, w którym momencie użyć kruszonkę, która jest podana. W przepisie użyto kruszonkę z ciasto zamrożonego. Proszę o odpowiedź. Dziękuję.
UsuńNajpierw dajesz na górę,
Usuńtarte ciasto z zamrażarki a na to kruszonkę
Super przepis! Jeszcze w ten sposób nie robiłam. Ale muszę koniecznie spróbować:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Na pewno będzie smakowała :) Pozdrawiam
UsuńPiecze się 🤓
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za fantastyczny przepis, faktycznie obłedny smak wszyscy się zajadają, wygląda dokładnie jak na zdjęciu u Pani. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper, że smakuje, pozdrawiam :)
UsuńCzy ciasto można zrobić bez galaretki cytrynowej ?
OdpowiedzUsuńGalaretka po schłodzeniu "trzyma" masę, więc raczej polecam użyć
UsuńNajlepsza szarlotka jaką jadłam 😁
OdpowiedzUsuńcieszę się
UsuńDziękuję za przepis, rewelacja, wiele lat piekłam różne szarlotki, ale ta jest najlepsza ! zmodyfikowałam trochę przepis,... do jabłka mniej cukru, a do kruszonki dodałam mielone orzechy laskowe... bo mam ich urodzaj :) Pozdrawiam serdecznie Marta
OdpowiedzUsuńWitam. Fajny przepis łatwo się robi ciacho pyszne😀 dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzarlotka w smaku bardzo dobra ale niestety całkowicie mi się rozpadła. Uważam że szarlotka powinna całkowicie wystygnąć w formie i potem w tej formie dać ją na parę godzin do lodówki. Ja wystygniętą odrazu wyciągłam z formy i mi się rozwaliła.
OdpowiedzUsuńMojej szarlotki do końca nie wyciagałam z blaszki, i super się trzymała go ostatniego kawałka
UsuńPYCHOTKA.POLECAM.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuję, serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis wypróbuję go jutro zawsze mi się nie udawała szarlotką ale jak zobaczyłam ten przepis to mi się na pewno uda
OdpowiedzUsuńPiekę ją już drugi raz, jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńPolecam
Szarlotka mega pyszna. Rodzina zajadała się.
OdpowiedzUsuńWidzę dość dużo jajek w przepisie, ciasto musiało wyjść puszyste. Ciekawy pomysł z dodaniem piany.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić galaretkę, ??
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest jednym z najpopularniejszych deserów w Stanach Zjednoczonych i istnieje wiele jej odmian, takich jak ciasto wiśniowe, jagodowe, dyniowe i brzoskwiniowe.
OdpowiedzUsuńWitam. Witam serdecznie, ciasto jest w piekarniku, wygląd przeprze cudowny aż ślinka cieknie. Przepis rewelacja, te jabłka z pianą i dodatkami, sam puch. Bardzo dziękuję od dzisiaj to jest moja szarlotka, nie interesuje mnie inny przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńto w jakiej temperaturze piec jak u mnie w piekarniku działa tylko termoobieg? bo góra dół niestety ale nie działają tak jak trzeba
OdpowiedzUsuńGalaretka ma być rozrobiona i dodana do jabłek czy wsypać taką w proszku ?
OdpowiedzUsuńGalaretkę dodajemy w proszku, na filmie to dobrze widać
UsuńMam pytanie- czy dodajemy galaretkę rozpuszczoną czy proszek.
OdpowiedzUsuńPiekłam kilka razy. Przepis rewelacyjny. Ciasto i zapach MEGA 😍☺️😁
OdpowiedzUsuńSuper szarlotka polecam jest przepyszna
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto jest w piekarniku, wydlada przepysznie i myślę że będzie tak smakować.
OdpowiedzUsuńczy można użyć jabłek ze słoika
OdpowiedzUsuń