.

.

czwartek, 10 kwietnia 2025

Ciasto ADWOKAT pyszne z kremem ajerkoniakowym , adwokatowiec +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto dla dorosłych z kremem adwokatowym . pyszne alkoholowe, delikatne. Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwokatowej. całość smakuje wspaniale, pyszne, eleganckie, świetnie nada się na zbliżające się święta wielkanocne -zapraszam 








zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 




SKŁADNIKI

BLASZKA 25x35cm

używam szklanki 250ml


BISZKOPT 

-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2,5 łyżki kakao


MASA ADWOKATOWA

-3 płaskie łyżki żelatyny

-100ml gorącej wody

-250ml adwokatu

-250g serka mascarpone

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-5 kopiastych łyżek cukru pudru


PIANKA

-2 łyżki żelatyny

-100ml gorącej wody

-500 ml śmietanki 30 lub 36%

-5 łyżek cukru pudru



POLEWA ADWOKATOWA

-50g masła

-50g czekolady białej

-3 łyżki adwokata 

-5 łyżek mleka

-łyżeczka żelatyny



BISZKOPT 

do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier 

zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka

przesiewamy mąkę, kakao i proszek


mieszamy delikatnie, przekładamy do blaszki, 



wstawiamy do nagrzanego o 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut 


ostudzony biszkopt kroimy na dwa spody



KREM ADWOKATOWY 


żelatynę rozpuszczamy, dokładnie mieszamy studzimy

śmietankę ubijamy z cukrem pudrem

do gęstniejącej śmietanki dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu



dodajemy 250ml ajerkoniaku



miksujemy, dodajemy żelatynę i energicznie i krótko miksujemy 


krem od razu wykładamy na pierwszy spód, przykrywamy drugim 



żelatynę rozpuszczamy, dokładnie mieszamy i studzimy

dodajemy do ubitej śmietanki z cukrem pudrem


wykładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki do stężenia



polewa adwokatowa

można ją pominąć i np posypać ciasto czekoladą 


składniki oprócz adwokata dajemy do miski i podgrzewamy nad kąpielą wodną lub ok 1 min w mikrofali, mieszamy dodajemy ajerkoniak 


gdy polewa jest rzadka wstawiamy na chwilę do lodówki żeby zaczęła gęstnieć, polewamy ciasto




ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc do dokładnego schłodzenia 

i gotowe,pięknie się kroi, elegancko wygląda, bardzo polecam i życzę smacznego 



















1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko