.

.

piątek, 13 czerwca 2025

Ciasto LEŚNY SKRZAT/LEŚNY MECH z truskawkami, galaretkami-pyszne i piękne ciasto +FILM

Cześć Kochani, zapraszam na kolejne wspaniałe ciasto, tym razem to ciasto, które nazwałam Leśny Skrzat to trochę urozmaicona wersja ciasta Leśny Mech, tym razem z truskawkami i śmietankową pianką z zatopionymi w niej kawałkami kolorowych galaretek.

Ciasto jest pyszne, delikatne, nie nadmiernie słodkie. Ma piękny zielony kolor dzięki dodatkowi szpinaku. Polecam serdecznie na każdą okazję





Zapraszam też na film krok po kroku 





 blaszka ok 25x35cm


używam zawsze szklanki 250ml




CIASTO SZPINAKOWE


-450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

-1,5 szkl mąki krupczatki

-1 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki mleka

-1  szkl oleju rzepakowego  

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-5 jajek

-1  szkl cukru


WARTSWA TRUSKAWKOWA

-2 galaretki truskawkowe

-ok 350g truskawek

-700ml wrzątku


ŚMIETANKA


-500ml śmietanki 30 lub 36%

-3/4 szkl cukru pudru

-2 łyżki żelatyny

-125ml wrzątku 

-galaretka truskawkowa i 400ml wrzątku

-galaretka agrestowa i 400ml wrzątku



jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę

dodajemy mąkę krupczatkę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko-wszystko miksujemy

dodajemy olej

dodajemy dokładnie odciśnięty szpinak i miksujemy






przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu pieczemy ok 45 min



ciasto studzimy i ścinamy górę, kruszymy ją na okruszki




WARSTWA Z TRUSKAWKAMI


2 galaretki rozpuszczamy w 700ml wrzątku, studzimy, dodajemy pokrojone truskawki


wstawiamy do lodówki, lekko tężejącą wykładamy na ciasto

wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia



WARSTWA ŚMIETANKOWA



galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400ml wrzątku, studzimy i odkładamy do stężenia



tak samo postępujemy z agrestową, można to zrobić wieczorem dzień wcześniej

galaretki kroimy w kostkę



2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody

zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem 

dodajemy przestudzoną żelatynę


szybko dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy-wykładamy na ciasto



posypujemy okruszkami


ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na pewno na kilka godzin










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko