Cześć Kochani, zapraszam na kolejne wspaniałe ciasto, tym razem to ciasto, które nazwałam Leśny Skrzat to trochę urozmaicona wersja ciasta Leśny Mech, tym razem z truskawkami i śmietankową pianką z zatopionymi w niej kawałkami kolorowych galaretek.
Ciasto jest pyszne, delikatne, nie nadmiernie słodkie. Ma piękny zielony kolor dzięki dodatkowi szpinaku. Polecam serdecznie na każdą okazję
Zapraszam też na film krok po kroku
blaszka ok 25x35cm
używam zawsze szklanki 250ml
CIASTO SZPINAKOWE
-450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
-1,5 szkl mąki krupczatki
-1 szkl mąki pszennej tortowej
-2 łyżki mleka
-1 szkl oleju rzepakowego
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 jajek
-1 szkl cukru
WARTSWA TRUSKAWKOWA
-2 galaretki truskawkowe
-ok 350g truskawek
-700ml wrzątku
ŚMIETANKA
-500ml śmietanki 30 lub 36%
-3/4 szkl cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
-galaretka truskawkowa i 400ml wrzątku
-galaretka agrestowa i 400ml wrzątku
jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę
dodajemy mąkę krupczatkę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko-wszystko miksujemy
dodajemy olej
dodajemy dokładnie odciśnięty szpinak i miksujemy
przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu pieczemy ok 45 min
ciasto studzimy i ścinamy górę, kruszymy ją na okruszki
WARSTWA Z TRUSKAWKAMI
2 galaretki rozpuszczamy w 700ml wrzątku, studzimy, dodajemy pokrojone truskawki
wstawiamy do lodówki, lekko tężejącą wykładamy na ciasto
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
WARSTWA ŚMIETANKOWA
galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400ml wrzątku, studzimy i odkładamy do stężenia
tak samo postępujemy z agrestową, można to zrobić wieczorem dzień wcześniej
galaretki kroimy w kostkę
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125 ml gorącej wody
zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem
dodajemy przestudzoną żelatynę
szybko dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy-wykładamy na ciasto
posypujemy okruszkami
ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na pewno na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko