.

.

piątek, 24 lipca 2015

Ciasto malinowy król, z malinami, kakaowym biszkoptem, masą oraz galaretką.

Witam Kochani tego gorącego letniego popołudnia. 
Sezon malinowy w pełni, w związku z tym dziś przepis na pyszne ciasto z malinami-malinowy król-tak je nazwałam :-)



Będąc ostatnio z mamą na targu kupiłyśmy 1 kg malin, część z nich poszło na nalewkę malinową, która "się robi", a część wykorzystałam do ciasta.


Ciasto jest bardzo pyszne, bardzo polecam Wam wypróbowanie go.

Składa się z kilku warstw: kakaowego biszkopta,malin, masy białej, masy kakaowej, malin i galaretki. 
W przekroju pięknie wygląda,jest przepyszne.

No to zaczynamy:


SKŁADNIKI: *przepis na kwadratową blaszkę 25x25cm


BISZKOPT:


-3 białka  (zostają z masy)

-1 jajko
-1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta)
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżeczka kakao 
-1/3 szkl cukru
-szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, następnie jedno żółtko.





Mąki wraz z kakao mieszamy w miseczce, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.




Blaszkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Wlewamy ciasto, biszkopt pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 170 stopni.
Studzimy.





MASA :


-250g margaryny

-3 żółtka (białka idą do biszkopta)
-1 łyżka mąki
-2 budynie śmietankowe po 40g
-1 l mleka
-3/4 szkl cukru
-1 łyżka cukru waniliowego 

-1 łyżeczkę kakao


Mleko wlewamy do garnka, zostawiamy około 0,5 szkl do masy.

Resztę gotujemy

0,5 szkl mleka wraz z pozostałymi składnikami miksujemy na gładką masę, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń.

Studzimy.

Miękką margarynę miksujemy na gładko, następnie dodajemy partiami zimny budyń.


Masę dzielimy w proporcjach 2:1 

Do mniejszej części dajemy kakao, i miksujemy.

DODATKI


-400 g umytych malin

-1 galaretka malinowa
-500 ml wrzątku

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.




Na ostudzony biszkopt wykładamy trochę malin, następnie masę białą, na masę biała dajemy masą kakaową, na masę kakaową dajemy resztę malin, i zalewamy je tężejącą galaretką.






Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.


I gotowe :-) 


Pyszne, ładne i z malinami :D 













POLECAM!!! SMACZNEGO :-)





4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko