.

.

sobota, 4 lipca 2015

pyszny, lekki sernik z czekoladową pianką

Witam Kochani tego gorącego popołudnia.
U mnie ponad 30 stopni, upał straszny, ale w końcu mamy lato, więc cóż...:-)

Mimo upału postanowiłam upiec dziś ciasto, na które trafiłam kilka dni temu.

Mowa o pysznym, lekkim serniku, upieczonym na ciemnym biszkopcie, i pokrytym czekoladową pianką. 

Ciasto jest rewelacyjne, polecam Wam je z całego serducha. 

Przepis znalazłam na blogu Pani Weroniki http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/sernik-puchatek-na-biszkoptowym.html  
Bardzo często korzystam z tego0 bloga i przepisów na nim zawartych, zawsze wychodzą i są super smaczne.

przejdźmy do przygotowania naszego sernika :-)


SKŁADNIKI:   na dużą blachę.


BISZKOPT:


-5 jajek

-3 kopiaste łyżki mąki
-2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-3/4 szkl cukru pudru
-szczypta soli
-3 łyżki gorącej wody

PONCZ:
-4 łyżki wódki
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-pół szklanki wody

 MASA SEROWA

-750g sera półtłustego

-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-szklanka mleka
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka cukru waniliowego
-szczypta soli

PIANKA CZEKOLADOWA
-600ml śmietany kremówki 30%
-1 czekolada gorzka 60% kakao 100g lub mleczna
-1 łyżeczka kakao

-4 łyżki cukru pudru


BISZKOPT 

Sypkie składniki mieszamy ze sobą, czyli mąki oraz kakao.



Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie

w osobnej misce ubijamy żółtka z  resztą cukru pudru. Następnie do żółtek dodajemy gorąca wodę.
 I ubijamy jeszcze chwilkę. Następnie masę z żółtek dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.



 na koniec dodajemy mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszamy.


Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.

Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. do suchego patyczka.



PONCZ:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Wystudzony biszkopt ponczujemy .







MASA SEROWA

Bardzo fajne przygotowanie masy serowej od Pani Dominiki. :-)

Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru.


Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość miksujemy blenderem.


Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. .Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło. 







Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy, nie długo.






Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 170stopni.

Sernik mi nie opadł, jest lekki i bardzo puszysty.





PIANKA CZEKOLADOWA

Czekoladę wraz z 4 łyżkami śmietany i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną.

Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, następnie miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. 














Piankę wylewamy na ostudzony sernik.


Ciasto wstawiamy do lodówki, pianka pięknie się zetnie.

I nasze ciasto gotowe.
Bardzo polecam, jest piękne, delikatne, pyszne.


















Ciasto można jeszcze posypać np startą białą czekoladą, bardzo polecam tak zrobić :-) ciasto ładnie wygląda.




SMACZNEGO!!!


 



6 komentarzy:

  1. Bosko ten sernik wygląda, a smakować musiał wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie - leciutki i puchaty! :) Wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Nominowałam Pani blog do LBA. Po więcej informacji zapraszam na mojego bloga. http://zabookowani-zmuzykowani.blogspot.com/2015/07/tworczosc-nalini-singh-oraz-nominacja.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis i sernik pycha polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  5. coś dla ducha: mimj.pl
    dzięki za przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto mi bardzo posmakowało. Robiłam pierwszy raz. Koniecznie trzeba jednak sporo nasączyć biszkopt. Ja sugerując się pędzelkiem na zdjęciu tylko lekko posmarowałam ponczem i niestety spód jest trochę suchy. Masa serowa super. Pewnie będę wracać do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko