U mnie ponad 30 stopni, upał straszny, ale w końcu mamy lato, więc cóż...:-)
Mimo upału postanowiłam upiec dziś ciasto, na które trafiłam kilka dni temu.
Mowa o pysznym, lekkim serniku, upieczonym na ciemnym biszkopcie, i pokrytym czekoladową pianką.
Ciasto jest rewelacyjne, polecam Wam je z całego serducha.
Przepis znalazłam na blogu Pani Weroniki http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/07/sernik-puchatek-na-biszkoptowym.html
Bardzo często korzystam z tego0 bloga i przepisów na nim zawartych, zawsze wychodzą i są super smaczne.
przejdźmy do przygotowania naszego sernika :-)
SKŁADNIKI: na dużą blachę.
BISZKOPT:
-5 jajek
-3 kopiaste łyżki mąki
-2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-3/4 szkl cukru pudru
-szczypta soli
-3 łyżki gorącej wody
PONCZ:
-4 łyżki wódki
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-pół szklanki wody
MASA SEROWA
-750g sera półtłustego
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-szklanka mleka
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka cukru waniliowego
-szczypta soli
PIANKA CZEKOLADOWA
-600ml śmietany kremówki 30%
-1 czekolada gorzka 60% kakao 100g lub mleczna
-1 łyżeczka kakao
-4 łyżki cukru pudru
BISZKOPT
Sypkie składniki mieszamy ze sobą, czyli mąki oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Dodajemy łyżkę cukru pudru. Następnie
w osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru pudru. Następnie do żółtek dodajemy gorąca wodę.
I ubijamy jeszcze chwilkę. Następnie masę z żółtek dodajemy do białek i delikatnie mieszamy.
na koniec dodajemy mąki z kakaem i bardzo delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. do suchego patyczka.
PONCZ:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Wystudzony biszkopt ponczujemy .
MASA SEROWA
Bardzo fajne przygotowanie masy serowej od Pani Dominiki. :-)
Białka ubijamy ze szczyptą soli i połową cukru.
Ser dajemy do miski i wlewamy do niego trochę mleka i cukier. Całość miksujemy blenderem.
Stopniowo dodajemy resztę mleka i żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną. .Całość dokładnie miksujemy blenderem, masa jest kremowa jak masło.
Na koniec ser dodajemy do białek i bardzo delikatnie mieszamy, nie długo.
Masę serową wylewamy na naponczowany biszkopt. Pieczemy 40 minut w temp 170stopni.
Sernik mi nie opadł, jest lekki i bardzo puszysty.
PIANKA CZEKOLADOWA
Czekoladę wraz z 4 łyżkami śmietany i kakao rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem, następnie miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Piankę wylewamy na ostudzony sernik.
Ciasto wstawiamy do lodówki, pianka pięknie się zetnie.
I nasze ciasto gotowe.
Bardzo polecam, jest piękne, delikatne, pyszne.
SMACZNEGO!!!
Bosko ten sernik wygląda, a smakować musiał wybornie :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie - leciutki i puchaty! :) Wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńNominowałam Pani blog do LBA. Po więcej informacji zapraszam na mojego bloga. http://zabookowani-zmuzykowani.blogspot.com/2015/07/tworczosc-nalini-singh-oraz-nominacja.html
Świetny przepis i sernik pycha polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńcoś dla ducha: mimj.pl
OdpowiedzUsuńdzięki za przepisy:)
Ciasto mi bardzo posmakowało. Robiłam pierwszy raz. Koniecznie trzeba jednak sporo nasączyć biszkopt. Ja sugerując się pędzelkiem na zdjęciu tylko lekko posmarowałam ponczem i niestety spód jest trochę suchy. Masa serowa super. Pewnie będę wracać do tego przepisu.
OdpowiedzUsuń