Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na jeden z najpyszniejszych serników jakie są , zdecydowanie moja top lista. Mowa o serniku na kruchym cieście z kratką, polany lukrem cytrynowym. Dodatkowo ciasto kruche posmarowałam dżemem porzeczkowym który nadał ładny wygląd i urozmaicił smak sernika. Sernik jest niezwykle delikatny, wilgotny, zawsze się udaje, jest wysoki, konkretny. Bardzo polecam na każdą okazję czy to spotkanie rodzinne, impreza czy święta :)
Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
używam szklanki 250ml
CIASTO
-3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g masła lub margaryny
MASA SEROWA
-ok. 1500 sera białego półtłustego lub tłustego zmielonego (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500g twarogu w kostce tłustego)
-5 jajek
-4 białka z ciasta
-200g masła lub margaryny
-szklanka cukru
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka)
LUKIER
-sok z jednej cytryny
-łyżka wody
-cukier puder ile zabierze
DODATKOWO
-ok 5 łyżek dżemu porzeczkowego
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy, masło ma być w temp pokojowej a białka od żółtek odkładamy do piany.
Ciasto zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei można troszkę podsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwa spody i jeden z nich wsadzamy do lodówki a drugą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok 10 minut.
Wyciągamy, chwilę studzimy i smarujemy dżemem porzeczkowym.
MASA SEROWA
Białka 9 szt (5 z masy i 4 z ciasta) ubijamy na sztywną pianę, odkładamy na bok
Masło, żółtka i cukier ucieramy-wciąż miksując dodajemy stopniowo ser (ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i 500g sera z kostki tłustego, który przepuściłam przez praskę)
Wszystko miksujemy, następnie dodajemy 2 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru-miksujemy.
Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką do połączenia.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód posmarowany dżemem.
Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki wałkujemy i kroimy na wąskie paski, można zrobić to nożem lub radełkiem.
Z pasków układamy na sernik kratkę (odsyłam do filmu gdzie pokazuję jak to zrobić)
Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 55 minut do zrumienienia. Po tym czasie uchylamy piekarnik i po ok 10 minutach wyciągamy sernik
Gdy ostygnie smarujemy lukrem cytrynowym i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik pięknie się kroi jest wysoki, kremowy, przepyszny , bardzo polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko