.

.

czwartek, 20 marca 2025

ciasto MALINOWY PUCH (malinowo czekoladowe na biszkopcie)+FILM

 Cześć Kochani, dziś kolejna propozycja pysznego ciasta-tym razem polecam Wam wspaniałe ciasto Malinowy Puch. Znalazłam ostatnio w zamrażarce maliny i postanowiłam je wykorzystać, tak oto powstało to piękne i pyszne ciacho. Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikami i pianką czekoladową. Jest ono nie nadmiernie słodkie, leciutkie i pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam 






zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku :) 



SKŁADNIKI

blaszka 25x35cm

używam szkl 250ml 


BISZKOPT

-4 jajka

-0,5 szkl cukru

-0,5 szkl mąki pszennej tortowej

-łyżeczka proszku do pieczenia



MUS MALINOWY

-500g malin

-600ml gorącej wody

-2 galaretki malinowe takie na 500ml wody szuka 


PIANKA CZEKOLADOWA

-500ml śmietanki 30 lub 36%

-300g serka homogenizowanego waniliowego

-2 kopiaste łyżki nutelli

-2 łyżki żelatyny

-125ml gorącej wody


DODATKOWO

-herbatniki ok 150g

-czekolada mleczna do posypania




białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier

zmniejszamy obroty dodajemy żółtka-miksujemy

przesiewamy mąkę i proszek-delikatnie mieszamy



przekładamy do blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 min




MUS MALINOWY


maliny blendujemy na mus, można użyć mrożonych 



galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie-studzimy

zimną galaretkę dodajemy do malin, mieszamy i wstawiamy do lodówki 

gdy zacznie gęstnieć wykładamy na biszkopt



na galaretce z malinami układamy herbatniki




żelatynę dokładnie rozpuszczamy i studzimy


śmietankę ubijamy

dodajemy serek, nutellę, wszystko dokładnie miksujemy




na koniec do masy dodajemy przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy na najwyższych obrotach 


masę od razu wykładamy na ciasto, wstawiamy do lodówki, gdy lekko stężeje posypujemy startą czekoladą




ciasto przed podaniem powinno postać w lodówce min  kilka godzin 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko