Składa się ono z orzechowego ciasta, kremu z mlekiem w proszku i ciastek Delicji :) Jest pyszne i bardzo Wam je polecam :)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
CIASTO ORZECHOWE
-5 jajek
-3/4 szkl cukru
-200 g zmielonych drobno orzechów włoskich
-łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżeczki kakao
-10 łyżek oleju
-10 łyżek wody
-1 szklanka mąki pszennej tortowej
KREM
- 250 ml mleka
-0,5 szkl cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-2,5 szkl mleka w proszku pełnego
-250g masła lub margaryny
DODATKOWO
-podwójne opakowanie ciastek delicje lub podobne o smaku pomarańczowym
-50g czekolady mlecznej lub deserowej
-łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 125ml wody
CIASTO ORZECHOWE
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy, dodajemy zmielone orzechy i białka i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto dajemy do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy do suchego patyczka około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.
KREM
Do garnka dajemy 250 ml mleka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia cukrów.
Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie.Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy mleko z cukrami
UWAGA na tym etapie krem wygląda nieciekawie-jakby się zważył-ale tak ma być.
Dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy.
Powstanie gładki krem.
SKŁADANIE CIASTA
Na pierwszy blat wykładamy trochę kremu, wyrównujemy wsadzamy na 10 minut do lodówki by się trochę ściął i układamy na nim ciastka delicje zamoczone w kawie, galaretką do dołu.
Przykrywamy kremem i drugim blatem ciasta. Całość smarujemy cieniutko resztą kremu i posypujemy startą czekoladą.
Ciasto musi postać w lodówce całą noc.
I gotowe :)
Polecam gorąco :)
Hmmmm to coś dla Mnie 😍 ciekawy przepis no i sliczniutkie ciacho☺
OdpowiedzUsuńJakie wymiary ma miec forma do pieczenia?
OdpowiedzUsuńProszę dokładnie czytać przepis-wszystko jest w nim napisane :) 25x25cm
UsuńSuper ciasto, masa przypomina dziecinstwo
OdpowiedzUsuńW pierwszym etapie gdy do masła utartego dodawałam mleko zagotowane z cukrem, to masa gęstniała i nic nie wskazywało na to żeby była zważona,po dodaniu mleka w proszku masa zrobiła się bardzo gęsta,i nie bylo potrzeby by wkładać ciasto do lodówki przed nałożeniem delicji,samo ciasto orzechowe wyrosło cudnie.Co zrobiłam nie tak ,że masa mi nie wyszla,
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem, jak po dodaniu ciekłego mleka do masła mogło to zgęstnieć? Przecież mleko powinno rozrzedzić masło, masa wtedy wygląda jak zważona bo masło oddziela się od mleka, i wtedy po dodaniu mleka w proszku wszystko idealnie się ze sobą łączy tworząc krem. W sytuacji gdy krem z mleka w proszku wychodzi zbyt gęsty wystarczy dolać trochę mleka i go rozrzedzić.
Usuńno własnie ,musiałam cos źle zrobic,choć masło miało temperature pokojowa i mleko zagotowane ostudziłam,może powinno być lekko ciepłe.Przez gęstą masę ciasto nie namiękło.Na pewno zrobię go raz jeszcze na święta, myślęże tym razem mi wyjdzie.Pozdrawiam
Usuń