.

.

czwartek, 27 lutego 2020

Ciasto chatka baby Jagi/chatka Puchatka-bez pieczenia, smak dzieciństwa +FILM

Witam Kochani, dziś chcę Wam przedstawić przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto, które pewnie większości z Was kojarzy się z dzieciństwem. Mowa o chatce baby Jagi/chatce Puchatka. Jest to ciasto, które u mnie w rodzinie przygotowujemy na każde święta, zarówno Wielkanoc jak i Boże Narodzenie, i zawsze znika jako pierwsze.







 Składa się z herbatników przełożonych bardzo prostą masa na bazie masła i serka homogenizowanego. Polane polewą, posypane kolorową posypką.  Polecam i zapraszam

ZAPRASZAM SZCZEGÓLNIE NA FILM, NA KTÓRYM POKAZUJĘ JAK Z MAMĄ ROBIMY TO PYSZNE CIASTO 




SKŁADNIKI

*z tych proporcji wychodzą dwie chatki o wymiarach 3x7 herbatnika. Jak chcecie jedną, zróbcie z połowy :)


-1 kg serka homogenizowanego waniliowego
-300g masła
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 łyzka kakao
-126 herbatników

POLEWA

-200 g czekolady mlecznej
-4 łyżki mleka
-75g masła

DODATKOWO 
-kolorowa posypka

Trzeba też przygotować folię

WAŻNE 

Przed przygotowaniem ciasta trzeba serek i masło wyciągnąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.



Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchna masę, następnie stopniowo dodajemy serek waniliowy. 
Powoli, po łyżce, wciąż miksując. 

I masa gotowa :) Do masy nie dodajemy cukru, ponieważ serek jest słodki, herbatniki też :)


Na folii układamy herbatniki 3x7  

Następnie smarujemy je cieniutko masą.
(masy spokojnie wystarcza na dwie chatki)

Układamy drugą warstwę herbatników, znów cienko smarujemy masą, i układamy trzecią warstwę. 

Tak robimy drugą chatkę. Do reszty masy dodajemy kakao i miksujemy.


 Smarujemy cieniutko każde ciasto. Następnie  wkładamy ręce pod folie wzdłuż ciasta i składamy do siebie.


Zawijamy dokładnie i związujemy, odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia usuwamy folię. Składniki na polewę rozpuszczamy nad kąpielą wodną lub w mikrofali i polewamy ciasta.




 Następnie posypujemy posypką i gotowe. 

Ciasto jest mięciutkie, rozpływa się w ustach. 
Zawsze wychodzi i jest na prawdę łatwe i mega pyszne.





Zapraszam na film, na którym pokazuję jak zrobić to pyszne ciasto.



2 komentarze:

  1. Przepis mega
    Dziś wszyscy zajadali się
    Film super pokazał wykonanie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, ja osobiście też uwielbiam to ciasto, jest to przepis obecny w moim domu od wielu lat, smaki moje dzieciństwa :) Nie ma świąt bez chatki :) Zawsze pierwsza znika

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko